AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi i danas u Skoplju, gde se juče sastao sa predsednicima vlada Severne Makedonije Zoranom Zaevom i Albanije Edijem Ramom u okviru inicijative za saradnju poznate pod nazivom "Mini Šengen".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev potpisali su tri sporazuma:

1. Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu

2. Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu

3. Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu

Danas na zatvaranju oficijalnog dela regionalnog ekonomskog foruma u Skoplju predstavljeno je novo ime i logo Mini-Šengena. Od danas ova inicijativa se zove "Open Balkan" tj. "Otvoreni Balkan"

Foto: TV Pink Printscreen

- Potpisali smo sporazum i memorandum o radnji. Solidarnost smo već pokazačli, a sada imamo jedan formalni instrument za još brži odgovor. Uz memorandum za brz protok dobara smo uklonili sve smetnje... Sigurni smo da će građani osetiti sve benefite koje će dobiti - naveo je Zaev.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je zadovoljstvo Srbije veliko, i obećao da će Srbija i Severnoj makedoniji i Albaniji biti pouzdan prijatelj.

- Fantastične ideje i vizija, naši ljudi moraju da budu vredni i marljivi. Jednog dana ćete ići od Tirane do beograda, bez ijedne granice, najbržim auto - putevima ili železnicama, znaćemo da je to veliki napredak - rekao je predsednik.

Kako ističe, kada se zemlje udruže, sve je neuporedivo bolje, nego kada je neka zemlja sama.

- Hvala što ste imali strpljenja da čujete ideje Srbiji, kao i na tome što ste imali mnogo toga dobrog da predložite Srbiji - zaključio je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Rama ističe da je važno je potpisan ugovor, koji pokazuje da sve tri zemlje mogu d arade zajedno u različitim okolnostima. 

- Ko god od ove tri zemlje, da se nađe pod nekom prirodnom katastrofom, pozvao bih bilo koga od njihu pomoć. Zato ne znam zašto je problem da se tu spoje i ostale zemlje, koje bi se zajedno sa nama borile sa prirodnim nepogodama - rekao je Rama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ističe, da tri zemlje, zajedno imaju 12 ipo miliona stanovnika, ističući da svako bira svoj put.

- Da smo pravili nešto ovako sa Crnom Gorom ili BiH, bilo bi da pravimo "Veliku Srbiju". Ono što je za mene važno je to što smo mi od početka rekli da u ovome možemo svi da učestvujemo. Ova regionalna inicijativa se ne koristi za rešavanje bilateralnih porblema - rekao je Vučić.

Kako objašnjava, Srbija nema porblema sa Crnom Gorom i BiH.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja nemam pojma zašto oni u tome ne učestvuju. Pred nama je težak zadatak, sa dosta prepreka, a ako sve ovo obezbedimo, ako imamo 0 minuta čekanja na granicama, šta ćete onda objasniti ostali iz regiona svojim ljudima? Šta čekate? Mi smo ostavili rok, mi ćemo sve da usaglašavamo da bismo sve mogli da postignemo. To je komplikovana procedura - dodao je Vučić.

Otvoreni smo za sve, ali lično ne želim d aponavljam, jer zašto bismo molili druge da "jedu". Ja svoje dete ne teram da jede. Kada ogladni, doći će sam. Mi radimo svoj posao, na nama je da pokažemo odgovornost, a ko god poželi dobrodošao je. Ko ne želi, nemamo problem sa tim - objašnjava Vučić.

Vučić ističe da je Srbija u proteklih 3 godine privukla 60 odsto ukupnih direktnih stranih investicija.

Predsednik Srbije je naglasio da će u narednom periodu inicijativa Otvoreni Balkan privući čak osamdeset odsto ukupnih investicija.

Vučić dodaje da ostaje jedan problem, a to je PDV koji treba da se usaglasi softverski, d abi kamioni mogli da prolaze bez zadržavanja.

- Ovo je velika ideja, to nije držanje konferencije za novinare od jedan dan. O ovome niko nije pisao, već je gledao kao politički aspekt. Ovo menja sve, moraćemo mnogo da radimo, i mislim da ćemo uspeti. Mi mislimo da funkcionišemo kao jedno, a to je način da obezbedimo rast, slobodnu trgovinu... - podvlači Vučić.

Kako Vučić ističe, zajedničke potrebe tri zemlje, biće 60 terabata električne energije, za sve zemlje.

- Potrebna je nam struja, jer ako pustimo da nas namagarče, da kupujemo najskuplju struju, onda nismo dorasli ovom zadatku - dodao je Vučić i naveo da Srbija proizvodi oko 36 teravata struje.