AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi i danas u Skoplju, gde se juče sastao sa predsednicima vlada Severne Makedonije Zoranom Zaevom i Albanije Edijem Ramom u okviru inicijative za saradnju poznate pod nazivom "Mini Šengen".

Vučić će tokom boravka u Skoplju sa premijerima Zaevom i Ramom sutra učestvovati i na Ekonomskom forumu za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Kako je juče najavio, danas se objavljuje novo ime za inicijativu Mini Šengen i potpisuju se 3 važna sporazuma.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik je, obraćajući se medijima iz Skoplja, poručio da ime inicijative mini Šengen nije toliko bitno, koliko njen sadržaj.

Biće potpisano, najavljuje, tri sporazuma, koji podrazumevaju brži protok robe između Srbije, Severne Makedonije i Albanije, druga je pomoć i podrška u prirodnim katastrofama, a treća je ukidanje radnih dozvola i pravljenje jedinstvenog tržišta rada.

Predsedniku je uručena zahvalnica za pruženu pomoću u vakcinaciji državljana Severne Makedonije tokom pandemije virusa kovid 19. Zahvalnicu su uručili zahvalnica Makedonske asocijacije novinara i zahvalnica Privredne komore Severne Makedonije.

- Velika mi je čast što sam primio ove zavalnice, ali moram da kažem da smo se ponašali kao svi normalni ljudi. Skoro na današnji dan pre 58 godina smo primali ljude iz Skoplja koji sustradali u zemljotresu. Mi nemamo ništa što tražimo od vas osim prijateljstva i bratstva. Ne treba nam teritorija, ni jezik, nama je važno samo da imamo dobre odnose- naglasio je Vučić.

- Nismo više maloletni, ne moramo nikome da služimo osim našim građanima. Ovde ljudi poštuju Srbiju više nego ranije, a nama je u cilju samo da približavamo Beograd i Skoplje. Ponosan sam što imamo 217 kompanija iz Srbije.

- Nama ništa sem prijatlejstva i bratstva nije potrebno. Nama je samo važno da imamo najbliže i najbolje odnose. Ovo što radimo je nešto što je važno i ako uspemo napravićemo velike stvari za naše zemlje - rekao je vučić .

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik je opisao šta će značiti inicijativa Mali šengen:

- Da kamioni koji idi uz Beograda u Titanu da mogu slobodno da prolaze. Mi moramo da pokažemo da služimo samo našim narodima i nikome više. Zato sam veoma srećan - rekao je Vučić.

- Mi smo sigurni da ćemo pomoć od Severne Makedonije moći da dobijemo uvek kao. Hvala vam na prijatlejstvu. Živelo prijateljstvo Srbije i Severne Makedonije - rekao je Vučić.

Autor: