AKTUELNO

Na poziv Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, danas naša delegacija učestvuje na godišnjem zasedanju na Kritu.

Narodna skupština Republike Srbije je bila domaćin prvog događaja nakon poboljšanja situacije izazvane pandemijom i to sastanku Međunarodnog sekretarijata, predsednika odbora i izvestilaca Interparlamentarne skupštine pravoslavlja. Na poziv Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, danas naša delegacija učestvuje na godišnjem zasedanju na Kritu.

U narednim danima imaću priliku da kolegama iz nekoliko desetina zemalja u kojim živi pravoslavni narod predstavim našu zemlju i bogato kulturno-istorijsko nasleđe. Moje kolege su i same primetile da se Srbija sjajno borila sa korona virusom i da smo postali regionalni centar za vakcinaciju, kao i da smo zemlja koja je nesebično pomagala svojim komšijama tokom covid krize - rekla je Lakićeva.

Interparlamentarna skupština pravoslavlja je medjuparlamentarno telo, osnovano na inicijativu grčkog parlamenta 1993. sa sledećim ciljevima: uočavanje i vrednovanje promena koje se dešavaju u Evropi, unapređenje i jačanje uloge pravoslavlja kao važnog političkog, kulturnog i duhovnog entiteta, prevladavanje ekstremnih nacionalnih i religijskih razlika, zaštita nacionalnih i verskih manjina, jačanje multilateralne saradnje na parlamentarnom nivou, saradnja i razmena iskustava među parlamentima i parlamentarcima.

#Krit

#Skupština Srbije