AKTUELNO

Rusija i Kina prosledile su članicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nacrt rezilucije kojom bi se visokom međunarodnom predstavniku u BiH odmah oduzela ovlašćenja za nadgledanje mirovnog sporazuma iz 1995. godine kojim je okočan rat u BiH i kojim bi se ova pozicija potpuno ukinula za dve godine.

Prof. Dušan Šehovac, osnivač Demokratske inicijative sarajevskih Srba i sociolog, ocenjuje da inicijativa Rusije i Kine ima svoje uporište, budući da, kako kaže, više ne postoje elementi zbog kojih bi visoki predstavnik trebalo da vrši svoju funkciju.

- Dejtonski sporazum je mirovni sporazum koji ima 11 aneksa, od kojih je većina realizovana. Ustav BiH, kao bitan deo Dejtonskog sporazuma, naravno, postoji, i on se svakako ne može ukinuti, jer bi se onda ukinula država. Vreme je da se kaže i da je aneks 10 završen, jer je, kao što sam rekao, većina aneksa već realizovana – kaže Šehovac za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Odlazeći Valentin Incko je, ocenjuje Šehovac, bio na svojoj poziciji suviše dugo, približio se ekstremnim politikama i time je izgubio mogućnost da bude univerzalni visoki predstavnik.

- Po osećaju većine istinoljubivih građana BiH, Incko se stavio na stranu jedne politike i jednog naroda, te nije dao mogućnost da svi narodi u BiH, koji su dovoljno sazreli, sami odlučuju o svojoj sudbini – kaže Šehovac.

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, kaže da je pravo pitanje šta je kancelarija visokog predstavnika dosadašnjim radom, prisustvom, menjanjem ustava i takozvanim reformama napravila od BiH.

- Samo su ured OHR-a i Stranka demokratske akcije jedina politička konstanta koja je modelirala politički sistem i vraćala nas uporno u 90-e godine. Nije on nikakav visoki predstavnik, već destruktivni predstavnik jedne zapadne oligarhije, koja je od BiH napravila poprište na kojem se sudaraju svi mogući geopolitički interesi, sve razlike, uticaji Nemačke i Britanije, uticaji Nemačke i Kine, SAD i NATO – kaže Galijašević za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Biografija i način na koji je Kristijan Šmit imenovan za novog Visokog predstavnika za BiH ne daju povoda za ohrabrenje građanima, kaže Galijašević.

- Kineska i ruska rezolucija pokazuju nameru da se reši problem prostora koji nije postao država, koji su amerika i engleska uništili i napravili od njega najkorumpiranije mesto na planeti i najsiromašnijom zemljom u Evropi – kaže Galijašević.

Dejan Mastilović, direktor izdavačke kuće “Filip Višnjić”, kaže da će Amerika, Velika Britanija i Nemačka na SB UN blokirati inicijativu Rusije i Kine, samo da bi dokazali da su jači, da vode igru i da im ove zemlje ne mogu naškoditi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Međutim, ovo je moralni šamar Kine i Rusije Ujedinjenim nacijama i međunarodnoj zajednici. Nažalost, taj moral dosad nije mnogo vredeo, ali ubuduće hoće – kaže Mastilović za “Novo jutro”.

#Dejan Mastilović

#Dušan Šehovac

#Dževad Galijašević

#Novo jutro