AKTUELNO

Skupština Grada Beograda razmatra rebalans budžeta. Ovo je prvi put da se rebalans pravi zbog plusa u budžetu.

Gradski budžet je u plusu tri milijarde dinara i taj višak je plod zdravih prihoda, a novac će rebalansom budžeta biti raspodeljen onima kojima je pomoć najpotrebnija, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

- Najbolja vest je da je gradski budžet u plusu tri milijarde dinara, imamo veće prihode nego što smo planirali i to na najzdraviji način, zato što imamo veći priliv novca od novog zapošljavanja i poreza na dohodak, što je rezultat poilitike u prethodne tri godine da borimo se za svako novo radno mesto - rekao je Mali novinarima uoči početka sednice Skupštine grada.

On je naveo da će novac biti raspodeljen onima kojima je najpotrebniji, pa će porodilje ubuduće dobijati jednokratno 10.000 dinara pomoći, a obezbeđen je i novac za otvaranje dva nova dnevna boravka za decu sa smetnjama u razvoju u Ovči i Sopotu, kao i za dva kluba za penzionere.

Mali je istakao da će 1,3 milijarda dinara biti izdvojena za dečju zaštitu i obrazovanje, od čega pola za ferundaciju troškova boravka dece u pribatnim vrtićima, a drugi deo za sređivanje osnovnih i srednjih škola, uz 30 miliona dinra za subvencije za poljoprivrednike.

Takođe, 508 miliona dinara biće izdvojeno za asfaltiranje nekategorisanih puteva i 65 miliona dinara za završetak porodilišta u Lazarevcu.

- Novac izdvajamo za nova vozila Hitne pomoći, za suzbijanje ambrozije, za kulturu… To su pokazatelji da ono što ušteduimo i zaradimo dajemo onima kojima je najpotrebnije - rekao je Mali.

On je dodao da aktuelna vlast budžet, za razliku od prethodne, koja je zbog nerealnih prihoda smanjivala rashode i ulagnja, rebalans pravi jer ima zdrav višak u budžetu.

Pročitajte još: Ekonomista Miladin Kovačević i urednik lista Politika Bojan Bilbija pohvalili program Ane Brnabić (VIDEO)

Odgovarajući na pitanje u vezi sa predlogom da u Beogradu bude podignut jarbol sa srpskom zastavom, Mali je rekao da ne razume zašto se neko protivi tome da se srpska trobojka vijori nad Beogradom.

- Ulažemo i socijalnu zaštitu, obrazovanje, zdravstvo, ali i u ono za šta smatram da ćemo biti ponosni i što će ostati iza nas. Nisu to propali kontejneri DS-a koji su ostali i ruže grad, ni ''pazl'' gradovi na Banjici, To je srpska trobojka koja treba da se zavijori nad nasism gradom - rekao je Mali.

On je dodao da ima novca u gradu i za kanalizaciju, vodovod, novi asfalt, ali i za srpsku trobojku.

Kako je rekao, veliki jarbol sa srpskom zastavom bi koštao oko 200 miliona dinara, dok bi manji jarboli koštali oko 100 miliona i bili bi postavljeni na svakom ulazu u grad, i to po dve srpske i jedan zastava grada Beograda.

Na konstataciju da za taj novac može da se izgradi vrtić ili škola, Mali je rekao da bi voleo da su to pitali i Dragana Ðilasa, “za više od milijardu evra duga koje je ostavio”.

- Da nismo vraćali 455 miliona evra u poslednje tri godine mogli smo da nabivamo i hiljade autobusa, izgradimo vrtiće… Ali mi gradimo i vrtiće i škole i sve što je potrebno - rekao je Mali.

Odgovarajući na pitanja, gradonačelnik je rekao da je u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem to definisano kao jedan od prioriteta grada, te dodao da je Vučić jedan od inicijatora ideje da se jarbol visok 120 metara sa srpskom trobojkom zavijori nad Beogadom.

#Beograd

#Budžet

'