AKTUELNO

Mehanizam za krivične sudove u Hagu izreći će danas presudu nekadašnjim čelnicima Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću povodom optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini između 1991. i 1995. godine.

To će biti druga prvostepena presuda Stanišiću i Simatoviću, koja se izriče nakon ponovljenog suđenja, jer je prva, kojom su bili oslobođeni od svih optužbi, bila ukinuta po žalbi tužioca. Presuda će biti objavljena u 15 sati, a prenos za javnost će biti emitovan putem sajta Mehanizma sa kašnjenjem od 30 minuta. Stanišić i Simatović , koji su bili na privremenoj slobodi u Srbiji, vraćeni su 24. juna u pritvorsku jedinicu u Hagu i trebalo bi da prisustvuju izricanju presude.

U završnoj reči haško tužilaštvo je tražilo da im sud izrekne kazne doživotnog zatvora, a odbrana je tražila ponovo oslobađanje.

Stanišić, bivši zamenik načelnika i načelnik Službe državne bezbednosti (DB) MUP-a Republike Srbije, i Simatović ranije zaposlen u Drugoj upravi DB-a Srbije, optuženi su da su sa ih pozicija rukovodili, organizovali, opremili, obučavali, naoružavali i finansirali specijalne jedinice DB-a i druge srpske snage koje su bile uključene u izvršenje ubistava, progona, deportacije i prisilnog premeštanja nesrpskih civila sa velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine između 1991. i 1995.

Optužnica koje je bila podignuta 10. jula 2008. pred Haškim tribuinalom ostala je važeća na ponovljenom suđenju pred Mehanizmom. U optužnici se navodi da su Stanišić i Simatović bili saizvršioci u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) koji je nastao najkasnije u aprilu 1991. i trajao barem do 31. decembra 1995.

Navodi se da je cilj tog UZP bio prisilno i trajno uklanjanje većine nesrpskog stanovništva s velikih područja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Terete se u četiri tačke za zločine protiv čovečnosti: progoni, ubistva, deportacija i nehumana dela, kao i po jednoj tački za kršenja zakona ili običaja ratovanja - ubistva.

Sudsko veće Haškog tribunala je nakon prvog suđenja 2013. godine utvrdilo je da Stanišić i Simatović ne mogu biti krivično odgovorni za zločne za koje su optuženi pa ih je oslobodilo svih optužbi.

Po žalbi haškog tužioca, 15. decembra 2015. godine, Žalbeno veće Trubunala ukinulo je ovu prvostepenu presudu i naložilo da im se suđenje ponovi. Ponovljeno suđenje započelo je pred Mehanizmom 13. juna 2017. godine.

Tokom procesa saslušan je 51 svedok tužilaštva i 29 svedoka za obojicu optuženih, navodi se u saopštenju Mehanizma. Simatović i Stanišić su uhapšeni 13. marta 2003. u Srbiji. Simatović je prebačen u Hag 30. maja, a Stanišić 11. juna 2003. godine.

Autor: