AKTUELNO

U porodicama vojnika nestalih na Košarama, posle objave snimka OVK, tinja nada da će konačno naći tela svojih najmilijih. Srpski istražitelji traže dozvolu za iskopavanje, posle kojeg sledi DNK analiza.

Veljko Odalović, generalni sekretar Narodne skupštine, kaže da je dobro što postoji trag o tome gde su tela nastradalih heroja sa Košara.

Foto: TV Pink Printscreen

- Bili smo šokirani saznanjem da je više od 20 godina postojao snimak, a koji je bio u rukama tzv. OVK. Oni su uporno tvrdili da nemaju ništa, to su tvrdili čak i u Briselu, a ovo je potvrda da ovakvih dokumenata ima i da nisu bili spremni da ih podele – kaže Odalović za Pink i dodaje:

Dokument kojim su se oni hvalili i koji su upotrebili za svoju promociju, mi smo iskoristili da ga predamo Prištini i da zahtevamo da odmah odemo na izviđanje lokacije i da pripremimo pretregu tog mesta koje se prilično lako može locirati na osnovu snimka.

Sada, kako kaže, očekuje poziv Prištine, da se izda nalog i da se lokacija pretraži.

- Nadam se da ćemo, po snimku, pronaći posmrtne ostatke jednog broja vojnika koji su stradali i ostali na tom prostoru posle 1999. godine – kaže Odalović za “Novo jutro”.

Dušan Stojaković, urednik ekonomske rubrike u “Večernjim novostima”, kaže da se na toj lokaciji nalaze tela oko deset naših vojnika, a da porodice imaju pravo da znaju gde su ostaci njihovih najmilijih.

Foto: TV Pink Printscreen

- Dokazi su, dakle, postojali, sve je dokumentovano, a neko se pravio sve vreme lud. Albanci taje detalje rata i trude se da i od domaćeg, i od stranog zakonodavstva iskoriste ono što je za njih najbolje. To su specifične simetrije, pa se insistira da se Srbija odredi prema nekim događajima u regionu na osnovu definicija UN, a kada se one spomenu u kontekstu Rezolucije 1244, onda UN i nisu toliko važne – kaže Stojaković.

Više o ovoj temi pogledajte u video prilogu u nastavku:

#Dušan Stojaković

#Veljko Odalović