AKTUELNO

U Skupštinu Srbije stigla je odluka o predlogu da Ana Brnabić bude kandidat za predsednika Vlade Srbije, koji je parlamentu uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je u obrazloženju predloga, koji je stigao u parlament sinoć oko 20.00 časova, naveo da smatra da Ana Brnabić poseduje stručne i lične kvalitete za obavljanje funkcije predsednika vlade, te da ga je uverila da može da obezbedi većinu za izbor vlade.

Foto: Tanjug

-Ukazujem svoje poverenje gospođi Brnabić imajući u vidu da je u prethodnom periodu vredno i naporno radila, čime je dokazala da je sposobna da odgovori svim izazovima koje sa sobom nosi odgovorna i zahtevna funkcija predsednika vlade - naveo je predsednik Srbije.

Vučić je napisao i da je cilj da novi prededsednik Vlade Srbije svojim radom i energijom nastavi da čini "velike, važne i dobre stvari za našu zemlju, sprovodi dalje reforme realnog i javnog sektora, što će obezbediti poboljšanje opšteg poslovnog i investicionog ambjenta, ubrzati put Srbije ka evropskom standardu, a sve u cilju bolje budućnosti svih građana Srbije".

Vučić je uz predlog kandidata za mandatara dostavio i biografiju Ane Brnabić, a priložio je i njenu saglasnost da bude kandidat za premijera.

Prema ranijim najavama, sednica parlmenta na čIjem dnevnom redu će biti izbor nove vlade biće iduće sedmice, odnosno Srbija bi novu vladu trabalo da dobije pre 23. juna i inauguracije predsednika Republike.

Ana Brnabić, mandatarka za sastav nove vlade, rekla je da radi na ekspozeu, kao i da je fokusirana na to, te da očekuje apsolutnu podršku u Narodnoj skupštini, ali nije želela da iznosi bilo kakve detalje pre nego se obrati poslanicima Narodne skupštine.

Foto: Tanjug

- Nemojte me u ovom trenutku pitati ništa više za to, ne bih da razgovaram o tome, a da nemam jasnu sliku. Na ekspozeu radim u ovom trenutku, jedva čekam da odem u kancelariju i nastavim da radim na njemu - rekla je Brnabić.

Brnabić takođe nije želela da otkrije ni kada će zatražiti zakazivanje posebne sednice Skupštine na kojoj će se birati nova vlada, kao ni da li će zadržati svoj resor, niti je želela da kaže bilo šta iz ekspozea, dok ne ode u Skupštinu Srbije.

Pročitajte još: SRAMOTA Crnokošuljaš Salapić državni sekretar u Ministarstvu pravde Hrvatske

-Jedino korektno i uz puno poštovanje institucija je da to prvo predstavim poslanicima koji predstavljaju sve građane. Mislim da ću prvo to predstaviti Skupštini - rekla je mandatarka.

Odluku da za premijera predloži Anu Brnabić, ministarku u njegovoj vladi državne uprave i lokalne samouprave Vučić je javnosti saopštio juče, a državni funkcioneri pozdravili su predlog za mandatara.

Kuburović: Brnabić najbolje rešenje za premijera

Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da veruje da Ana Brnabić predstavlja najbolje rešenje kada je reč o budućem premijeru i da će ona nastaviti put kojim je išla vlada Aleksandra Vučića.

Foto: Tanjug

Kubvurović je ukazala da je predsednik Srbije dobio puno poverenje od građana i SNS da predloži mandatara, te da veruje da će Ana Brnabić sa svojim timom da nastavi da ide putem kojim je išla i vlada na čelu sa Aleksandom Vučićem.

Što se tiče njenog ostanka u novoj vladi, ministarka pravde je rekla da je to pitanje za budućeg premijera.

Ljajić: Sa Brnabić obezbeđen kontinuitet u radu vlade

Potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da postavljanje Ane Brnabić za mandatara znači kontinuitet kada se govori o radu ove Vlade koja je imala značajne rezultate i na unutrašnjem i na spoljnom planu.

Foto: Tanjug

-Mislim da će taj predlog obezbediti kontinuitet u radu Vlade sa obzirom da je ministarka Brnabić vrlo uspešno vodlia resor državne uprave i lokalne samouprave u vladi koju je vodio Aleksandar Vućić - rekao je Ljajić.

Ljajić je istakao da će se tim predlogom nastaviti sa pre svega unutrašnjim ekonomskim reformama koje su važne za povećanje životnog standarda građana, ali da će sa na spoljnom političkom planu ubrzati put ka EU i proces našeg pridruživanja otvaranjem novih poglavlja.

Ljajić koji je lider SDP-a Srbije, rekao je da će ta stranka podržati odluku da mandar bude Ana Brnabić.

Na pitanje da li ta stranka očekuje još neki resor u novoj Vladi, Ljajić je odgovorio da to nije realno.

Vulin: Brnabić je izbor Vučića, biće i parlamentarne većine

Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je Ana Brnabić izbor Aleksandra Vučića za mandata vlade, a biće i izbor parlamentarne većine u Skupštini Srbije.

Foto: Tanjug

-Ona je izbor Aleksandra Vučića, biće izbor parlamentarne većine u Skupštini Srbije, samim tim i Srbije, izbor onih koji imaju većinu u Srbiji - rekao je Vulin gostujući na televiziji Pink.

Vulin je kazao da podržava odluku Vučića da mandat poveri Ani Brnabić, jer zna da je o njoj dugo razmišljao, pri čemu je stranačke interese stavio sa strane.

#Aleksandar Vučić

#Ana Brnabić

#mandatar

'