AKTUELNO

Sagovornici Pinka ističu da je Radoje Zvicer, član kavačkog klana, uz pomoć dojave izbegao sigurno hapšenje, a sa druge strane, dodaju da se političari Crne Gore loše snalaze u kriminalnim tokovima.

Ljuban Karan, bivši pripadnik KOSA, ističe da je Radoje Zvicer imao podršku sa strane, i da mu je neko na vreme dojavio, kako bi se sklonio i pobegao od sigurnog hapšenja.

- Neko mu je dojavio. Ako je kavački klan kod nas uspeo da se, preko naših kriminalnih grupa instalira u naš MUP, onda šta je u Crnoj Gori koja je godinama bila sigurna kuća za kavački klan. Ja mislim da je Dritan Abazović dobio jako malo glasova na izborima, nekih 5,5 odsto, a to je dobio pod parolom da Crnom Gorom neće vladati mafija. On ako hoće da opstane, mora da ide tim pravcem, ali mi već imamo signale da ništa nije u redu. Na njega se priprema atentat, Zvicer pobegao, Kašćelan uhapšen, pa pušten. I Abazović i vrh sve odluke donose u stranim ambasadama, loše se snalaze kao političari - rekao je Karan.

Karan dodaje da Srbija, u odnosu na Crnu Goru ima više dokaza protiv njegove kriminalne aktivnosti.

- Kod nas se traži njegovo izručenje jer je on bio naručilac posla, ubistva. I Crna Gora isto, ali je više ubistava bilo kod nas. Ovde ima više dokaza protiv njegove kriminalne aktivnosti. Ovde naše službe dugo vremena su radile samo dve od tri stvari. Oni su ga otkrivali i pratili, ali ga nisu presecali, a to se radi tek od kada je Vulin došao u ministarstvo - dodao je Karan.

Foto: TV Pink Printscreen

Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, ističe da je Srbija za kavački klan bila svojevrsna vrsta sigurne kuće, prema dokazima i mestima zločina koja su pronađena.

- Mi sve znamo, jer su službe bezbednosti paralisane, ali zbog nemoći i paralisanosti različitih struktura, jasno je da je Srbija njima bila najbolja solucija. Srbija im je bila sigurna kuća, ovde su arsenali oružja, ovde su vođene operacije, ovde je neko njima iz policije davao podatke. Suštinski, kada gledate kriminalne klanove, ne možete ih gledati bez stranih službi. Onaj koji kontroliše srpski narod, on ima ključ Balkana - rekao je Trifunović.

Foto: TV Pink Printscreen

Trifunović ističe da ako govorimo o ulozi bezbednosti, ovde je formirana kriminalna struktura sa ciljem političkog prevrata.

- Radi se o inteligentnom čoveku. Svi su oni noć pre hapšenja čekali poziv da se zaustavi policijska operacija. Imate kriminalni deo, koji je i politički. Mi nismo raščistili ni sa zemunskim klanom, ubistvom Đinđića. Ako govorimo o ulozi bezbednosti, ovde je formirana kriminalna struktura sa ciljem političkog prevrata, jer su oni imali takav arsenal oružja, koji se ne koristi inače - objasnio je Trifunović.

#Darko Trifunović

#Ljuban Karan