AKTUELNO

Nakon izbora na KiM postavlja se pitanje kakav stav treba da zauzme Srbija.

Građanska incijativa Srpska lista osvojila je 16,16 odsto glasova. Na prvom mestu se nalazi koalicija koja je proizašla iz "ratnog krila", nazvanu "PAN", a koju čine koalicija Demokratske partije Kosova (DPK - Tači), Alijanska za budućnost Kosova (ABK - Haradinaj), Inicijativa za Kosovo (IK - Fatmir Ljimaj) i devet manjih partija koja je osvojila 30,19 odsto glasova.

Pročitajte još: Radenković i Kojčić za TV Pink: Šta čeka Srbe na Kosovu i Metohiji ako Haradinaj zaista postane premijer? (VIDEO)

Osnivač pokreta "Narodna mreža" Vladan Glišić smatra da je Srbija ispunila svoje obaveze, a Albanci su otvoreno odbili da ispune svoje, te, kako smatra, treba razmotriti odnos Srbije prema međunarodnoj zajednici, koja na ovakvo ponašanje žmuri.

Foto: TV Pink

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije, je zadovoljan odnosom Srba koji žive na KiM i koji sun a izborima pokazali složnost i jedinstvo, imajući u vidu pretenzije Albanaca za formiranje Vojske KiM.

Pročitajte još: Srpska lista treća snaga na Kosovu

- Činjenica je da je KiM u dobokoj kriminogenoj zoni i nepotizmu. S druge strane, Srbija se odlično postavlja prema problemu i ništa ne sme da nas omete u nastavku ovakve miroljubive politike – rekao je Miletić za TV Pink.

Foto: TV Pink

Kako smatra Glišić, Srbija ima nekoliko problema, a najveći je taj ko je sponzor Prištine.

- Imamo problem u odnosu prema NATO instalacijama, prema EU, a Srbija u ovoj situaciji nema mnogo izbora, osim da ćuti. Imali smo u prošlosti razne modele odnosa prema njima, ali ništa nije pomoglo. Problem je, smatram, u Beogradu, a kada kažem u Beogradu, mislim na sistem – ceni Glišić, dodajući da se sa problemom na Kosovu odlično nosila vlada Vojislava Koštunice.

Kako smatra Miletić, ne može se govoriti o vojnoj odbrani Kosova, niti korišćenju bilo kakvih instrumenata nasilja. Jedini izbor je mir, kojim se obezbeđuju stabilnost i perspektiva.

#Izbori

#Kosovo

#Srbija

'