AKTUELNO

Profesor Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom, kaže da Priština pokušava da politizuje pitanje kulturnih dobara i podseća da je 20. godina oko Visokih Dečana bodljikava žica.

Zašto je podignuta bodljikava žica ako je sve u redu i ako vernici mogu slobodno da uđu. Reč je o deklarativnom pokušaju da se predstavi da je sve u redu, a na terenu je situacije drugačija - naveo je Milašinović.

Za TV Vesti je istakao da najveća ugroženost nije samo fizička, već postoji pokušaj da se napravi jedna nova istrorija.

- Za Unesko su Dečani i druga tri dobra jednako ugroženi još od 2006. godine. Mi kao Komisija za saradnju sa Uneskom pratimo aktoivnosti Evrope nostre i ovo je nešto što će sigurno imati pozitivan efekat, ali za Unesco ta četiri srpska spomenika kulture na Kosovu i Metohiji su u opasnosti - istakao je Milašinović.

Kako je dodao, Srbija svake godine mora da izveštava o tim spomenicima kulture.

Foto: TV Vesti Printscreen

Važna je stvar kada Evropa nostra uradi ovakav izveštaj i da smo imali primeru da to vidimo na primeru Subotičke sinagoge, koja je 2014. godine bila proglašena od iste organizacije u sedam najugroženijih dobara. Godinu dana kasnije su Mađarska i Srbija dale pare da se ta sinagoga renovira. Sada imamo jedan lep spomenik kulture otvoren za građanstvo. Zbog toga mislim da će i ovo imati značajan efekat

Foto: TV Vesti Printscreen

Kako je dodao siguran efekat ovog izveštaja je da spornog puta neće biti.

- To bi bio veliki udar protiv međunarodne javnosti i mislim da prištinske vlasti neće rizikovati. U prvim dogovorima nije bilo puta koji će ići pored manastira, problem je nastao promenom vlasti u Prištini - istakao je Milašinović.

TV VESTI GLEDAJTE KOD SVIH KABLOVSKIH OPERATERA U REGIONU!

mts - 111 / 794, Supernova - 011, SBB - 023, EON - 023, Total TV - 037, SatTrakt - 011, Orion - 018, Pošta net - 110

Pratite "TV Vesti" i na društvenim mrežama: Instagram i Youtube!

#Goran Milašinović

#Visoki Dečani