AKTUELNO

U Severnoj Mitrovici je juče došlo do napada, kako se pretpostavlja, Albanaca na dvojicu srpskih mladića koji su sedeli u bašti kafića, a prema navodima Kosovske policije, dvojica napadača su tom prilikom uputila i psovku na albanskom jeziku.

Zdravstveno stanje napadnutih mladića je stabilno i oni su pušteni na kućno lečenje, ali zabrinjava to što je reč o drugom etnički motivisanom incidentu u Kosovskoj Mitrovici, za period kraći od dva meseca, kaže za Pink gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević.

- Mladići su sedeli u bašti kafića, u severnom delu Kosovske Mitrovice, razgovarali su, i odjednom su ih dvojica napadača, za koje se sumnja da su albanske nacionalnosti, udarili flašom u glavu iz čista mira, nakon čega su pobegli ka južnom delu grada – kaže Radojević.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je reč o najavama o izgradnji baze na jednom od najviših brda u severnom regionu KiM sa kojeg se, kao na dlanu, vide sve četiri opštine na severu sa većinskim srpskim stanovništvom i desetine sela, Radojević kaže da sve ove najave iz Prištine unose nervozu i uzbunjenost kod građana KiM.

- Vidimo da nema doprinosa smirivanju tenzija, pa tako i najava otvaranja vojne baze ne ide u prilog izgradnju suživota na ovim prostorima – navodi Radojević za „Novo jutro“.

Gradonačelnik je apelovao na sve predstavnike međunarodne zajednice i bezbednosne službe da jasno osude ove napade i međuetničke incidente koji se dešavaju na teritoriji Kosova i Metohije.

Foto: TV Pink Printscreen

Na pitanje da prokomentariše napad na dvojicu srpskih mladića, narodni poslanik Vladimir Marinković rekao je: „toliko o toj sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa o kojoj govori Evropska unija“.

Kada je reč o obeležavanju Bitke na Košarama, tokom koje je predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani rekla da su Srbija i Srbi prouzrokovali genocid, glavni i odgovorni urednik portala „Embargo“ Predrag Jeremić kaže da ona nije jedina i podseća na izjavu nemačkog ambasadora Tomasa Šiba.

- Ova izjava je bila skandalozna, a sada vidimo da počinju orkestrirano da ih ponavljaju i ubacuju nespokojstvo i nemir na sever mitrovice – kaže Jeremić za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Milan Radojević

#Predrag Jeremić

#Vladimir Marinković