AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ministrom spoljnih poslova Republike Grčke Nikosom Dendijasom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, procesu evrointegracija Srbije, ekonomskoj saradnji, situaciji vezanoj za pandemiju kovid-19, kao i o drugim regionalnim pitanjima od značaja za obe strane.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo uzlaznim trendom odnosa i saradnje dve zemlje, koji su dostigli najviši nivo i koji imaju karakter strateškog partnerstva.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

„Uveren sam da će današnja poseta dati snažan doprinos kontinuitetu političkog dijaloga Srbije i Grčke i daljem jačanju saradnje u svim segmentima, kao i boljem i konkretnijem identifikovanju tema koje su od zajedničkog interesa za naše bratske narode“, kazao je predsednik Vučić i dodao da se Srbija ozbiljno i posvećeno priprema za održavanje Četvrtog sastanka Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, koji treba da se održi u Beogradu čim epidemiološki uslovi to dozvole.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, predsednik Vučić je izrazio veliko zadovoljstvo što Grčka ostaje jedan od najvećih investitora u našu privredu sa oko 2,2 milijarde evra investicija u različitim oblastima.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić je zahvalio Grčkoj i na kontinuiranoj podršci Srbiji u procesu evropskih integracija, kao i na intenzivnom angažovanju unutar same Unije u cilju sprovođenja aktivnije politike proširenja.

„Smatramo da što skorija integracija svih zemalja Jugoistočne Evrope u EU predstavlja jedinu realnu garanciju za trajnu i održivu stabilizaciju celog regiona“, rekao je ministar Dendijas i naglasio da će Grčka nastaviti da intenzivno podržava evropski put Srbije.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija visoko ceni principijelnu i poznatu Grčku poziciju po ovom pitanju, kao i njeno aktivno angažovanje na ubrzanju procesa evrointegracije Srbije, kao i ostalih zemalja iz regiona.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

U razgovoru o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, predsednik je naglasio da je postizanje kompromisnog rešenja jedini način da se u regionu dođe do trajnog mira i stabilnosti.

Govoreći o aktuelnim pitanjima u regionu, predsednik Vučić je istakao da je Srbija zainteresovana za razvijanje dobrosusedskih odnosa u regionu kao glavnog preduslova za stabilnost i ekonomski napredak.

U tom smislu, sagovornici su se saglasili da je i u borbi protiv pandemije kovid-19 saradnja među zemljama regiona od najveće važnosti, jer je bolest sa kojom se suočava čitav svet donela i neka od najvećih izazova u svim sferama života.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Vučić i ministar Dendijas su konstatovali da Srbija i Grčka ulažu velike napore u borbi protiv pandemije virusa korona, te su izrazili očekivanje da će uskoro doći do stabilizacije epidemiološke situacije, kako u regionu, tako i u čitavom svetu.

Ministar Dendijas je čestitao Srbiji na izrazito uspešnom procesu imunizacije stanovništva i dodao da očekuje da će se uspešnom vakcinacijom stvoriti uslovi da se, uz poštovanje epidemioloških mera, omogući putovanje srpskih turista u predstojećoj turističkoj sezoni.

#Aleksandar Vučić

#Grčka

#Nikos Dendijas

#Srbija