AKTUELNO

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije nastavio je konsultacije o mandataru za sastav nove vlade sa delegacijom Saveza vojvođanskih Mađara, sa Ištvanom Pastorom na čelu i predstavnikom Bošnjačke demokratske zajednice predvođene Muamerom Zukorlićem.

Pastor izjavio je da mu se čini da predsednik Srbije Aleksandar Vučić trpi pritiske u vezi sa time ko će biti mandatar.

Pastor je to rekao nakon konsultacija koje su održane kod predsednika Vučića o premijeru, a na pitanje na kakve konkretno pritiske misli rekao da ne želi da o tome govori i da je to njegova lična impresija.

"Predsednik nije rekao ko će biti premijer, ali vidim da je dosta zabrinut oko tog pitanja" rekao je Pastor primetivši da mu se lično čini da Vučić trpi određene pritiske.

Kako je rekao za njih pitanje premijera nije personalno, već pitanje nastavka politike stabilnosti.

Pastor je dodao da su u SVM ubeđeni da to pitanje može biti rešeno ako budemo imali mandatara koga podržava SNS i objasnio da nije važno da li će to biti kandidat te partije ili vanstranačka ličnost.

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić izjavio je danas da ta stranka ne navija ni za koga kada je novi premijer u pitanju, ali i da deli utisak Ištvana Pastora da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u vezi sa tim trpi pritiske.

Posle konsultacija o mandataru kod Vučića, Zukorlić je novinarima rekao da nije bilo reči o imenu budućeg premijera, te da on nije ni postavio to pitanje, već da se razgovaralo o profilu budućeg predsednika vlade.

Foto: Tanjug

Kako je rekao, BDZ nema ni ambicije ni pretenzije da navija za nekog kandidata, već im je važno da ta osoba može da objedini očekivanja svih građana i da da okupi sve različitosti.

Upitan da prokomentariše izjavu lidera SVM Ištavan Pastora koji je rekao da mu se čini da Vučić trpi pritiske zbog izbora novog premijera, Zukorlić je rekao da misli da je Pastor bio u pravu i da je za njega to potpuno logično.

"Vlast je posebna strast i tu nije moguće odoleti, postoje različiti interesni krugovi...znamo kako se to ovde odvija, ne odriču se lako da njihov kandidat bude na poziciji premijera, ali verujem da Vučić neće podleći pritiscima i da će predložiti najbolje rešenje", rekao je Zukorlić.

Na pitanje na koje interesne krugove misli, Zukorlić je rekao da se ne može biti precizan kada se govori o utiscima, ali da je on dovoljno iskusan da zna da takvi vetrovi uvek postoje.

Foto: Tanjug

Zukorlić Vučiću poklonio svoju knjigu Drevna Bosna

Lider Bošnjačke demokratske zajednice Muamer Zukorlić poklonio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pred početak konsultacija, knjigu "Drevna Bosna" na kojoj je, kaže, radio pet godina. Zukorlić je rekao da knjiga tretira tematiku kulturne i političke istorije Bosne 1.500 godina pre dolaska Osmanlija na te prostore što je,navodi, tema koja je slabo rasvetljena. Ta knjiga je, navodi, više tumačenje istorijskih pojava, a ne istoriografija. Predsednik Vučić mu je, dodaje, zahvalio na knjizi i rekao mu je da je rođen u Beogradu, ali da vodi poreklo iz BiH prema kojoj ima pozitivne emocije. -Rekao sam da to može biti prednost i iskorišćeno u pozitivne svrhe za unapređenje odnosa Srbije i Bosne - kaže Zukorlić koji je bio kod Vučića na konsultacijama o mandataru. -I ja sam na raspolaganju u cilju unapređenja odnosa Srbnije i Bosne jer gajim pozitive emicije i prema Srbiji i prema Bosni - rekao je Zukorlić.

On je naveo da je predsedniku Srbije preneo da treba konačno da se završi saga o jednom večitom sandžačkom ministru i da umesto toga Sandžak treba da dobije investicije, puteve i radna mesta, jer je to, kaže, važnije.

Lider Zelene stranke Goran Čabradi izjavio je danas da su predstavnici te stranke u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem zatražili da iskoristi svoj uticaj da sledeća vlada formira posebno ministarstvo za životnu sredinu.

Foto: Tanjug

Čabradi je novinarima, nakon konsultacija sa predsednikom, preneo da je Vučić rekao da će o tome razmisliti i pokušati da iskoristi svoj uticaj.

Na pitanje da li im je predsednik rekao ko će biti mandatar, Čabradi je odgovorio odrično rekavši da se o tome nije razgovaralo i da pitanje mandatara, s obzirom na to da Zelena stranka ima jednog poslanika, i nije tema.

''Mi ćemo nakon ekspozea mandatara odlučiti da li ćemo dati podršku, ali insistiramo na posebnom ministarstvu za životnu sredinu jer je to važno za Srbiju'', rekao je Čabradi.

On je dodao da su predstavnici Zelene stranke došli na konsultacije kod predsednika jer smatraju to svojom obavezom.

PROČITAJTE JOŠ: Saša Radulović obezbedio poslanice i svoju ženu novcem namenjenim za izbore: Haos u DJB zbog para od kampanje

Delegacija Partije za demokratsko delovanje predvođena Rizom Halimijem stigla je na konsultacije o premijeru kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Lider Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi izjavio je danas, nakon konsultacija kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da u razgovoru nije bilo reči o imenu mandatara, ali da će Vučićev naslednik u Vladi Srbije imati podršku poslanika te stranke.

- Današnji razgovori su bili osnov za naše ponašanje, odnosno, našeg poslanika u narednom periodu. Ako smo podržavali sve do sada, nema razloga da to ne učinimo i ubuduće - rekao je Halimi.

Na pitanje da li je na sastanku možda saznao ime novog mandatara, Halimi je kazao da o toj temi nije bilo reči te da će to biti saopšteno, verovatno, narednih dana. On je kazao i da je predsedniku Vučiću ukazao na potrebu za reorganizacijom Koordinacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu koje bi, kako kaže, moralo da se osposobi za efikasniji rad na rešavanju životnih problema Albanaca i svih građana u tom delu zemlje.

Foto: Tanjug

Prvi krug konsultacija obavljen je juče, a Vučića je, kako je kasnije rekao, iznenadila njegova SNS stavom da premijer treba da bude iz redova naprednjaka.

Vučić je ranije rekao da postoje tri opcije - da to bude neko iz SNS, zatim neko iz koalicione SPS, odnosno Ivica Dačić, te da to bude nestranačka ličnost.

Vučić je juče obavio konsultacije sa predstavnicima liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", sa predstavnicima SPS i JS, kao i SRS, LDP, LSV i DS S, dok se predstavnici DjB i Dveri nisu odazvali pozivu Vučića, kao ni predstavnici izborne liste Za pravednu Srbiju - DS, (NOVA, DSHV, ZZS).

#Aleksandar Vučić

#Konsultacije

#Premijer

'