AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da bi uskoro trebalo da počnu razgovori sa strankama opozicije koje žele direktan dijalog s predstavnicima vlasti o izbornim uslovima, a ne žele da učestvuju u formatu koji se vodi uz posredovanje Evropskog parlamenta (EP).

Dačić je rekao da je spreman i za međustranački dijalog uz medijaciju EP i da je pozvao sve stranke da pošalju svoje platforme i svoje predstavnike, a da je do sada stiglo desetak platformi.

"Jedno je dijalog koji se vodi uz posredovanje EP i koji je na neki način počeo 1. marta video konferencijom, ali ne znam kakva je dalja dinamika zbog korone. S druge strane, ima stranaka koje ne žele takav dijalog, već da predstavnicima vlasti direktno predoče šta misle i sa njima treba da se razgovara", rekao je Dačić.

On je kazao da očekuje da će EU raditi na objedinjavanju opozicije i da odgovor na ujedinjenu opoziciju Srbije treba da bude ujedinjena Srbija.

''Siguran sam da će, kao i prošlog puta, da ispod žita imaju živu komunikaciju sa strankama koje ne žele da razgovaraju sa nama, već samo sa EP misleći da će im oni doneti pobedu na tacni što je daleko od realnosti'', naveo je Dačić.

Ponovo je komentarisao rezoluciju EP za koju kaže da nije diplomatska i da je kompromisna verzija u koju je, kako kaže, ušlo sve što je nekome palo na pamet da zameri Srbiji.

Dačić je primetio da deo koji se odnosi na korona virus, "vrvi" od materijalnih gresaka i zlonamernih konstrukcija, od toga da Srbija nije imala dovoljno sredstava, da treba preispitati broj preminulih, do kritike vakcinacije čemu se, kako kaže, prilazi sa geopolitičkog stanovišta.

Dodaje da EP ne poštuje stav EU da nije došlo do priznanja Kosova i kritkuje Srbiju zbog osporavanja državnosti Kosova, što je, ocenjuje Dačić, politički licemerno, a za cilj ima vršenje pritisaka.

Dačić je naveo da EP spominje nekoliko afera, ali da ne spominje da se istraže afera Mauricijus zbog čega je, kako kaže, izveštaj politčki jednostran.

"Ako neko misli da smo se mi sada uplašili zbog toga što oni tvrde, a znamo da nisu u pravu, mislim da su se prevarili. Ako nešto žele da se pozitivno uradi, otvoreni smo za razgovore i diksusije", rekao je Dačić.

#Dijalog

#Ivica Dačić

#stranke