AKTUELNO

Pandemija korona virusa će promeniti odnose na geopolitičkoj sceni, saglasni su sagovornici Pink, koji ocenjuju da Evropska unija gubi značaj jer se nije pokazala dovoljno efikasna po pitanju zdravstvene krize izazvane epidemijom kovida.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Pink ističe da je ova zdravstvena kriza pokazala da su Kina i Rusija bile spremnije i tehnološki i medicinski da odgovore na taj izazov.

Kinezi su prvi imali iskustvo sa kovidom, a Rusi su nadogradili vakcinu za ebolu, koliko sam razumeo, i naprvili Sputnjik V i to koriste za svoj politički i zdravstveni proboj. Uticaj EU će početi da se gubi značaj i u političkom i u simboličkom smislu. EU je pokazala i krizu po pitanju migrantske politike, ekonomske, borbe protiv terorizma, zdravstvene sada...Ima puno unutrašnjih problema

Novinar Zoran Ostojić kaže da će epidemija svakako dovesti do promena na geopolitičkom planu.

- Kada nisi u stanju da uradiš neki posao, kao što nije EU, ona može da se vadi na kompanije koje nisu ispunile ugovore, a činjenica je da kada ne odgovoriš kako treba na neki problem, da će konkurenti da uđu u prazan prostor. Da do toga ne bi došlo potrebno je biti efikasan - rekao je Ostojić.

Foto: TV Pink Printscreen

Milica Đurđević Stamenkovski, politikolog podseća da su epidemije kroz istoriju uvek menjale poretke i nametale nove realnosti.

- Ova epidemija će svakako dovesti do jednom resetovanja na geopolitičkoj mapi sveta, ali mi smo iskusili da EU nije imala i i dalje nema kapacitete da se odupre epidemiji da jedna mala Srbija zbog svog suvereniteta i mogućnosti da sama vodi spoljnu politiku i da odlučuje o nabavci vakcina pružila daleko efikasniji odgovor na epidemiju nego što je to u sistemima EU - navela je Stamenkovski.

Ona je ukazala na zahtev iz Brisela da Srbija uskladi spoljnu politiku sa EU, a taj neko nije uspeo da odgovori na zdravstvenu, migrantsku i epidemiološku krizu, ali živi u vremenu kada koje mogao izdaje zahteve.

#Dejan Vuk Stanković

#Milica Đurđević Stamenkovski

#Zoran Ostojić