AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na osnovu Ustava Republike Srbije, započeo je konsultacije sa predstavnicima izbornih lista o kandidatu za predsednika Vlade Srbije. Konsultacije će biti nastavljene sutra.

Prva izborna lista, sa čijim predstavnicima razgovara predsednik Srbije, je lista "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje".

Predstavnici izborne liste Za pravednu Srbiju - DS, (NOVA, DSHV, ZZS) nisu se danas, kako su i najavili, odazvali pozivu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na konsultacije o novom premijeru Srbije.

Svoj raniji sramotan stav, da neće doći na konsultacije, DS je potvrdio danas rekavši da nemaju šta da pričaju sa predsednikom Srbije.

Sramotno je postupila i Stranka demokratske akcije Sandžaka koja se neće odazvati pozivu na konsultacije o kandidatu za predsednika Vlade Srbije, saopšteno je danas iz te partije.

-SDA Sandžaka je više puta razgovarala sa Aleksandrom Vučićem, pa i njegovim prethodnikom Tomislavom Nikolićem, o stanju i položaju bošnjačkog naroda u Srbiji, sa ciljem i predlogom poboljšanja statusa i prava Bošnjaka u Srbiji, međutim pozitivnih rezultata nije bilo - kaže se u saopštenju.

Na konsultacije kod predsednika Srbije Vučića nešto oko 17 čašova došli su predstavnici Demokratske stranke Srbije dok se njihovi partneri sa izborne liste iz Pokreta Dveri nisu pojavili.

Delegaciju DSS predvodi predsednik stranke Miloš Jovanović, a iz Dveri su ranije najavile da neće prisustvovati konsultacijama jer ne žele da učestvuju kao paravan za formiranje vlasti.

U terminu u 16 na konsultacije nisu došli ni predstavnici Dosta je bilo koji su takođe ranije najavili da neće razgovarati sa predsednikom Srbije.

SNS: NAPREDNJACI DA DAJU PREMIJERA

U delegaciji te izborne liste su šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, potpredsednica SNS Marija Obradović, predsednici stranaka koalicionih partnera - Aleksandar Vulin (PS), Rasim Ljajić SDPS) i Milan Krkobabić (PUPS), kao i poslanica Dubravka Filipovska.

Foto: Tanjug

Potpredsednica SNS Marija Obradović izjavila je da su na konsultacijama kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića članovi delegacije izborne liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" izneli stavove o premijeru i navela da SNS smatra da bi premijer trebalo da bude iz te stranke, kao i da nije bilo reči o imenima.

Ona je novinarima nakon konsultacija kod predsednika Srbije rekla da je na sastanku bilo i "disonantnih tonova" i objasnila da su ona i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekli da smatraju da SNS treba da da premijera, sa čime su se složili i predsednik PS Aleksandar Vulin i poslanica Dubravka Filipovski.

Kako je rekla, član delegacije predsednik SDPS Rasim Ljajić je izneo stav da mandatar treba da bude političar, a ne ekspert, dok je šef PUPS-a Milan Krkobabić rekao da novi predsednik vlade mora da nastavi put kojim jer išla vlada koju je vodio Vučić.

Prema njenim rečima, nisu se pominjala konkretna imena, a na pitanje novinara da li su oni predložili neko ime, ponovila je da o imenima nije bilo reči.

Na pitanje kako komentariše izjavu lidera JS Dragana Markovića da premijer treba da bude neko ko ima porodicu, Obradović je rekla da takva vrsta diskriminacije ne sme da se dozvoli, a ako je neko nešto konkretno mislio, to tako treba i da kaže.

Obradovićeva je istakla da se na sastanku pričalo o promenama ustava napomenuvši da po tom pitanju nije bilo nikakvih zaključaka, da se govorilo o odnosima u regionu, tačnije da treba nastaviti sa insistiranjem na miru i stabilnosti, kao i o ekonomskim temama na čemu je inače Vučić insistirao dok je bio premijer.

Kaže da će u narednom periodu prioritet biti formiranje brendova Srbije.

Foto: Tanjug

Nakon delegacije liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje" na konsultacijama su kod predsednika države došli predsednik SPS Ivica Dačić i Marković, a zatim je planirano da predsednik održi konsultacije i sa predstavnicima drugih lista koje su ušle u parlament.

-Srbija je na izuzuzetno uzlaznoj putanji, moramo da ponudimo gotove proizvode takozvane brendove kojima će Srbija moći snažno da krene napred-rekla je Obradovićeva.

Navela je da će od srede krenuti sednice stranačkih organa, predsedništva i glavnog odbora izrazivši nadu da će se pomoći Vučiću da donese odluku.

-Nemojte misliti da će Vučić ostati pri svom stavu, iako sam sigurna da on u ovom trenutku nema konačnu odluku-navela je Obradović.

On je dodao da je nesporno da će nastaviti saradnju sa Aleksandrom Vučićem "jer mi smo politički partneri i na neki način smo oko njega napravili tu vrstu političke koalicije".

SPS: ZA SADA BEZ IMENA O NOVOM PREMIJERU

Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je, nakon konsultacija kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića o premijeru, da danas nije rešeno pitanje mandatara.

-Ako ste to očekivali, onda ste politički navini, a ne verujem da ste politički naivni-rekao je Dačić novinarima.

Foto: Tanjug

-Mislim da ste dovoljno politički iskusni da sigurno znate da na današnjem sastanku ništa spektakularno nije odlučeno. Mi ovo i ne shvatamo kao neki poseban razgovor zato što smo se bavili važnim temama i zadacima koji nas čekaju-rekao je Dačić.

Uostalom, kako je rekao, o svemu će Vučić doneti odluku u narednom periodu.

-On ide kao predsednik na put, ja takođe idem na put, posle 10. juna ćemo nastaviti dalje razgovore. Mi nemamo nikakvih otvorenih i spornih pitanja, naprotiv, gledamo samo kako da ojačamo našu koaliciju-ukazao je Dačić.

Ko će biti premijer nije pitanje oko čega se svađamo, pitanje je šta je najbolje, koja taktika vezana za ostvarivanje ciljeva, dodao je Dačić i ponovio da danas nije rešeno pitanje mandatara.

-Ako ste to očekivali, onda ste politicki navini, a ne verujem da ste politički naivni-poručio je Dačić.

Bojić: Rekli smo Vučiću da SRS neće biti u narednoj vladi

Poslanik Srpske radikalne stranke Milovan Bojić rekao je da im je na konsultacijama o mandataru predsednik Aleksandar Vučić izneo svoje planove o tome kakvu politiku bi trebalo da vodi vlada, ali da SRS u radu te vlade sigurno neće učestvovati.

Foto: Tanjug

-Nismo saznali ime mandatara. Sastanak je bio kraći jer je poznato da SRS neće učestvovati u vladi. Mi nećemo učestvovati u prozapadnim Vladama - rekao je Bojić novinarima ispred zgrade Predsedništva Srbije.

Upitan zbog čega na sastanak nije došao lider SRS Vojislav Šešelj, Bojić je rekao da je stav Predsedničkog kolegijuma radikala bio da na sastanak dođu on i Aleksandar Šešelj, a da na sastanke, po odredjivanju mandatara, dodju drugi predstavnici SRS-a.

Klačar:Izglednije da premijer bude političar, nego ekspert

Nakon prvog dana konsultacija kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića može se zaključiti da većina stranaka iz vladajuće koalicije preferira da prvi ministar, odnosno premijer bude iz vladajuće stranke, ili neko sa "jakom političkom prošlošću", a ne neko iz ekspertske javnosti, izjavio je danas Bojan Klačar iz Cesida. -Druga stvar koja se čini važnom, da je pitanje premijera i dalje otvoreno i dalje ćemo imati određenu vrstu neizvesnosti, sve do povratka predsednika iz inostranstva sredinom juna - rekao je Klačar.On je dodao da će, u suštini, struktura vlade oslikavati pređašnje stanje, odnonso- odgovaraće onome što je zapravo bila vlada premijera Aleksandra Vučića. Međutim, kako ističe, važna bi mogla biti činjenica da mandatar može da izvrši određene korekcije u kabinetu, te da je vrlo verovatno da može doći do određenih pomeranja, koja, po njegovom mišljenju, ne bi trebalo da budu u više od dva ili tri slučaja. -Eventualno može da se razmišlja da dobijemo i neki novi resor, pre svega mislim na ministarstvo za održivi razvoj, imajući u vidu specifičnost oblašti i njenu važnost za proces evropskih integracija - naglasio je Klačar. Uveren je, međutim, da bi teško bilo za očekivati da će Srbija dobiti bitnije drugačiju strukturu vlade, ko god da bude premijer.

Sutra kod Vučića SVM, BDZ, PDD, Zeleni, SDA neće

Konsultacije kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića o mandataru nove vlade biće nastavljene sutra, a dolazak su potvrdile Savez vojvođanskih Mađara (SMV), Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ), Partija za demokratsko delovanje (PDD) i Zelena stranka. SDA Sandžaka najavila je da se neće odazvati pozivu predsednika Srbije.

Šef poslaničke grupe SVM u Skupštini Srbije Balint Pastor potvrdio je da će se odazvati pozivu na konsultacije. Kako kaže, ta stranka se uvek do sada odazivala na konsultacije i prirodna je stvar da se odazove i ovom sastanku koji se saziva na osnovu Ustava, jer je normalno da predsednik želi sa sašlusa mišljenje svih izbornih lista.

- Mi imamo i koalicioni sporazum sa SNS i ta koalicija funkcioniše. Neke ciljeve smo već realizovali i očekujemo realizaciju i drugih, pa se nadamo da ćemo imati prilike i o tome da razgovaramo - rekao je Pastor.

Lider Bošnjačke demokratske zajednice i poslanik u Skupštini Srbije Muamer Zukorilić takođe je potvrdio da će se predstavnici te izborne liste odazvati pozivu na konsultacije. Na razgovor sa predsednikom Srbije na Andrićev venac doći će i predstavnici Zelene stranke i Partije za demokratsko delovanje, potvridli su Goran Čabradi i Riza Halimi.

JOVANOVIĆ:  LDP ne može da bude deo vladajuće koalicije, EU prioritet

Na konsultacije kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića nešto oko 18 čašova stigli su, prvo predsednik LDP Čedomir Jovanović, a zatim LSV Nenad, dok treći član koalicije Saveza za bolju Srbiju, koja je zajedncicki izašla na parlamentarne izbore, lider SDS Boris Tadić nije došao.

Lider LDP Cedomir Jovanović izjavio je, nakon konsultacija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da ta partija ne može da bude deo vladajuće koalicije.

- Ne možemo da budemo deo vladajće koalicije. Niti je on (Vučić) o tome razmišljao, niti je to ikada bila tema u našim međusobnim odnosima - rekao je Jovanović novinarima. Komentarrišući razgovore Vučića sa političkim strankama, Jovanović je istakao da je to uobičajeno u političkom životu i da predsednika Srbije pobeda na izborima obavezuje na susret sa predstavnicima političkog života.

Jovanović smatra da je potrebno da se EU definiše kao prioritet broj jedan.

Vučić ima u vidu tri kandidata

Predsednik Vučić je u subotu u Kranju rekao da će ime mandatara saopštiti posle povratka iz glavnog grada Kazahstana Astane, gde će, kako je planirano, boraviti od 8. do 10. juna, odnosno, kako je ranije najavio, ići će se u Skupštinu Srbije između 12. i 18. juna. Vučić je 30. maja kazao da ima u vidu tri kandidata za svog naslednika na mestu premijera.

- Jedna opcija je neko iz SNS. Jedna opcija je SPS, odnosno Ivica Dačić. Sa njima smo izgradili dobre odnose poverenja. Zahvalan sam im na podršci. I može da bude neko ko nije član nijedne stranke. I, u tom smislu, imam tri kandidata u glavi - rekao je Vučić na TV PInk.

Generalni sekretar predsednika Srbije, Nikola Selakovic rekao je će predsednik Srbije održati konsultacije sa predstavnicima izbornih lista u ponedeljak i utorak, a da se između 11. i 15. juna može ocekivati da se saopšti ime mandatara za sastav nove Vlade Republike Srbije.

- Predsednikova je nadležnost da sasluša mišljenja predstavnika izbornih lista pre nego što Narodnoj skupštini saopšti ime mandatara za sastav buduće Vlade. Na same sastanke pozivaju se predstavnici izbornih lista počev od onih koje su osvojile najveći broj mandata u ovom sazivu Narodne skupštine, do onih koji imaju najmanji broj mandata - objasnio je Selaković.

Nikolić: Za Nemanjinu 11"nepartijski" stručnjak

Direktor Centra za proučavanje alternativa Milan Nikolić smatra da bi najbolje rešenje za mandatara bio nestranački ekspert, zbog čega su njegovi "favoriti" Ana Brnabić i Dušan Vujović. On je dodao da smatra da predsednik Aleksandar Vučić još nije doneo odluku, kao i da očekuje da se pregovori nastave i da će se tada videti ko će šta da dobije, a ko da izgubi. -Videćemo da li će to biti neki vanstranački ekspert ili neki političar, verovatno stranački, a najverovatnije iz SNS-a ili SPS-a. Moguće je i neko iznenađenje, gospodin Ljajić ili neko sličan-procenio je Nikolić. Misli da će najverovatnije na mestu premijera biti političar, a ubeđen je da nam u ovoj ekonomskoj situaciji više treba stručnjak na tom mestu.

#Aleksandar Vučić

#Konsultacije

#Političke stranke

#Vlada

'