AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da se masovni zločin počinjen 17.marta, pre tačno 17 godina ne sme nikada zaboraviti i dodao da ne može da postoji razlog za obračun sa pripadnicima čitavog jednog naroda.

Predsednik Aleksandar Vučić pristovao je danas obeležavanju Dana sećanja na 17. mart 2004. godine – Pogrom na Kosovu i Metohiji. Dan sećanja se obeležava u Narodnom pozorištu.

Vučić je rekao da Pogrom prevazilazi sve ostale zločine.

"To je organizovano nasilje pred očima međunarodne zajednice u kom je proterano i ubijeno na hiljade Srba", rekao je Vučić.

Kako kaže, hteli su da posle 17. marta nema više Srba na Kosovu, ali ni kuća niti crkve gde bi Srbi mogli da se vrate.

Vučić je rekao da smo zapamtili i naučili svaku lekciju u kojoj smo bili gubitnici i gde smo bili nevine žrtve.

"Srbija je spremna na razgovore ali ne i poniženje, hoće saradnju i kompromis ali ne konačno rešenje u kome nema Srbije niti njenog naroda", rekao je Vučić.

Kako kaže, Srbija ne mašta o pogibijama niti o krvi, ali dodaje, to ne znači da će Srbija dopustiti bilo kome da se 17. mart ponovi.

"Kao što ne ugrožavamo pravo drugima, nećemo dozvoliti ni da nama bude ukinuto. Mi ne vodimo ekspanzionističku politiku. Ne želimo da upravljamo ni sa kim, osim sobom i svojom državom. Jedino tražimo da izvršavamo svoju obavezu, da pamtimo i da ne zaboravljamo", rekao je Vučić i dodao da želi da budemo pobednici bez krvi i rata.

Ističe da tačno znamo šta se dešavalo 17. marta, i dodaje da je Srbija danas Srbija razuma.

"Kosovo nije naše breme, nego naš krst, a sa krsta se mnogo bolje vidi vaskrsnuće", rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić