AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upozorio je danas da bi svaki korak u pravcu velikoalbanskog projekta koji najavljuje Aljbin Kurti značio potpaljivanje novog bureta baruta na Balkanu i pozvao međunarodnu zajednicu da hitno reaguje.

Petković je naveo da najave Kurtija o tome da će stvoriti zakonske osnove za referendum o ujedinjenju samoproglašenog Kosova i Albanije ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Petković je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima istakao da Kosovo i Metohija, kao integralni deo teritorije Srbije, ne može da se ujedini sa nekom drugom državom.

Prema njegovim rečima, svaki jednostrani pokušaj da se to uradi izazvao bi nesagledive posledice i na trajan način nepovratno uništio svaku mogućnost da se srpsko-albanski odnosi razvijaju u pravcu prijateljstva i saradnje.

Podsetio je da je takozvana "Velika Albanija" fašistički koncept, koji podrazumeva nasilno prekrajanje granica i stvaranje etnički čistog albanskog prostora na račun susednih država i naroda.

"Svaki korak u tom pravcu značio bi potpaljivanje novog bureta baruta na Balkanu", naglasio je Petković.

Direktor vladine Kancelarije je poručio da međunarodna zajednica mora hitno i oštro da reaguje na nagoveštaj velike nevolje i tragedije čiji je, kako navodi, Kurti vesnik.

"Davanje vetra u jedra velikoalbanskom projektu ne može da izrodi ništa dobro", poručio je Petković.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je ranije danas da bi uz političku volju mogao da se raspiše referendum o ujedinjenju Albanije i Kosova, a da prepreke na tom putu predstavljaju neke tačke kosovskog ustava.

#Petar Petković