AKTUELNO

Lider Pokreta Samoopredeljenje i kandidat za premijera Kosova Aljbin Kurti posetio je danas Đirokastru u okviru predizborne kampanje ogranka svoje partije u Albaniji za parlamentarne izbore u toj zemlji, zakazane za 25. april.

Kako javlja specijalni dopisnik Kosovo Onlajn iz Albanije, Kurti je u Đirokastri, odakle je jedan od 3 poslanička kandidata Samoopredeljenja, na pitanje novinara govorio i mogućnosti ujedinjenja Kosova i Albanije.

"Imamo prepreke. Ustav Kosova, Član 1 tačka 3 i Član 1 tačka 1 nisu u skladu, ali uz političku volju moramo doneti zakon o referendumu kako bi Kosovo i Albanija mogli da se ujedine u jedinstvenu državu", poručio je Kurti.

Kurti je dodao da je ponosan što je podsetio Điroksatru, gde je, kako je istakao, 4. decembra 1912. godine podignuta slobodarska zastava nezavisne Albanije, samo sedam dana nakon što je to u Valoni učinio Ismailj Ćemalji, nakon ostvarene nezavisnosti od Turske.

"Danas sam ovde zajedno sa Krešnikom Merdžanijem koji kandidat poslanika Samoopredeljenje za region Djirokastra za izbore 25 aprila", poručio je Kurti.

On je dodao i da Samoopredeljenje za parlamentarne izbore u Albaniji ima 3 nezavisna kandidata i naglasio da je Albaniji potreban razvoj koji donosi zapošljavanje i pravdu koja ne dozvoljava korupciju.

Kurti je takođe podsetio da je tokom jučerašnjeg dana u Tirani imao razgovore sa predsednikom Albanije Iljirom Metom, premijerom Edijem Ramom i liderom opozicione Demokratske stranke Ljuzljimom Bašom.

#Aljbin Kurti