AKTUELNO

Predsednika Srbije Aleksandar Vučića poručio je nakon sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da je Beograd spreman za nastavak dijaloga sa Prištinom.

Beograd je posvećen dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga u svakom trenutku kada bude pozvana u Brisel. Srbija podržava aktivnosti i namere Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa da dođemo do rešenja, bez ultimatuma i nametnutih rešenja

- Nikome sve, a svakome dovoljno, to je za nas kompromis - podvukao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Spremni smo za nastavak dijaloga! Neće biti napretka u evrointegracijama ukoliko ne budemo napravili ozbiljanih pomaka u dijalogu - rekao je Vučić i dodao da će Srbija isistirati na potpunom sprovođenju dogovorenog.

Kako je reako, Srbija je sve svoje obaveze ispunila.

Srbija će insistirati na potpunom sprovođenju svega potpisanom u Briselu, i ZSO i sve što je trebalo od 2013. godine. Srbija je sve svoje obaveze ispunila. Ja sam to bezbroj puta izneo

- Mnogo nam je lepše kada razgovaramo sa investitorima, da li je Srbija prva ili duga po stopi rasta u Evropi, mnogo su nam lepše teme od dijaloga i neuporedivo lakše. Kada imamo dijalog i napredijemo u dijalogu znamo da ćemo moći da brže ostavrujemo rezultate i brže napredujemo - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić objasnio Lajčaku: Pravilna formulacija je dijalog Beograda i Prištine, a ne Kosova i Srbije

Tokom konferencije Lajčak je upotrebio formulaciju da se dijalog vodi između Srbije i Kosova, ali ga je predsednik ispravio. Predsednik je specijalnom izaslaniku skrenuo pažnju da Beograd ne priznaje formulaciju Srbija i Kosovo, već samo Beograd i Priština, te napomenuo da je de facto razgovor takav, uprkos tome što su mnoge zemlje članice EU priznale nezavisnost tzv. Kosova.

Prema njegovim rečima, ne može da se nasmeje na izjave prištinskih političara, jer je tema previše ozbiljna.

- Ako neko misli da neko može da uzme čekić udari Srbiju u glavi u kaže vi ćete priznati Kosovo, to se neće dogoditi - rekao je Vučić.

On je rekao da je Beograd spreman za kompromis.

- Ako misle da će nečija batina da im stvori državu, a da će Srbija to da prihvati, to je račun bez krčmara. Za razgovor smo uvek spremni - rekao je Vučić.

- Ako je kompromisno rešenje priznanje Kosova, recite mi u čemu je kompromis - istakao je Vučić i dodao da Beogradu odgovorno ponašanje nije donelo dobre rezultatet u prethodnom periodu.

- EU govori o punoj normalizaciji odnosa, ali su pod američkim pritiskom prištinski političari kao papagaji ponavljali međusobno priznanje - istakao je predsednik Srbije.

- Naša pozicija je veoma teška, suočavaćemo se sa ozbiljnim pritiscima, moraćemo da učestvujemo u dijalogu, gledaćemo da dođemo do kompromisnih rešenja, ali imamo državne i nacionalne interese koje moramo da štitimo. Izviniće ti se đura što te tukao nije kompromis - naglasio je Vučić.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je dodao da ne vidi da su Albanci spremni za dogovori i da zbog toga nije optimista.

- Dobro je što su spremni za dijalog - rekao je predsednik Srbije i naveo da je tu Lajčak uradio veliki posao.

Vučić očekuje da u aprilu ili maju može da se nastavi dijalog.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Lajčak: Status kvo nije održiv, implementirati dogovoreno

Lajčak je rekao da je dijalog ključ za dalji napredak i da status kvo nije rešenje ni za jednu stranu.

- Članice EU očekuju da se iplementira sve što je dogovoreno u dijalogu poslednjih 10 godina - podvukao je Lajčak.

Sastanak je održan u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Srbije na Andrićevom vencu, a nakon sastanka planirano je obraćanje medijima.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Lajčak je danas posle podne stigao u Beograd, nakon što je prethodna tri dana boravio u Prištini, gde je razgovarao sa liderima političkih partija i aktuelnim rukovodstvom privremenih institucija u Prištini. Posle sastanka, Vučić i Lajčak obratiće se medijima.

#Aleksandar Vučić

#Miroslav Lajčak