AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao je danas sve političke stranke koje žele da učestvuju u međustranačkom dijalogu, da parlamentu predlože predstavnike i platforme, kao i da imenuju po dva stalna predstavnika.

Dačić je, posle sastanka sa predsednikom Spoljnopolitičkog komiteta EP Dejvidom Mekalisterom, rekao da poziva sve stranke koje predstavljaju relevantan politički faktor u državi - i parlamentarne i vanparlamentarne. Poziv se odnosi i na stranke koje ne žele učešće međunarodnih posrednika.

Dačić je kazao da će se u narednim nedeljama tek razgovarati o modalitetima i temama. Navodeći da se dijalog obavlja po ranije utvrđenim pravilima, kojima je definisano da se učesnici medijima obraćaju tek na kraju, kada se postignu dogovori, Dačić je rekao da će zbog toga danas govoriti samo o tehničkim pitanjima. Dačić je razgovor sa Mekalisterom ocenio kao veoma konstruktivan i korektan, dodajući da je evroparlamentarcima preneo da međustranački dijalog ne počinje od nule i da su već ostvareni značajni rezultati sa čime su se, kaže, saglasili, te da vlast u Srbiji želi da se dijalog uspešno odvija i da sve stranke učestvuju na izborima.

"Pre nego što dođe do prve runde u drugoj fazi dijaloga, obaviće se jos neke pripremne aktivnosti. Danas nije bilo reči o konkretnim pitanjima, samo inicijalni sastanak kojim se označava početak aktivnosti u drugoj fazi”, objasnio je predsednik Skupštine Srbije.

Upitan da li će u dijalogu učestvovati i civilni sektor, Dačić je odgovorio da misli da oni nisu učestvovali ni u prvoj fazi i da će i sada biti onako kako je bivša predsednica parlemanta Maja Gojković dogovorila sa Mekalisterom. Na današnjem onlajn sastanku učestvovali su, pored Dačića i Mekalistera, evroparlamentarci Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, kao i bivši evroparlamentarci Eduard Kukan i Knut Flekenštajn.

#Ivica Dačić