AKTUELNO

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obeležio je danas 57 godina postojanja, a tim povodom gradski menadžer Goran Vesić je rekao da Beograd u narednom periodu očekuje ubrzani razvoj i da će se više uređivati spomenici kulture.

"Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je čuvar nacionalnog blaga i nacionalne kulture i zato mi posebno vrednujemo i cenimo rad ove institucije", rekao je Vesić.

Kako je naveo, tokom prošle godine Zavod za zaštitu spomenika kulture je zajedno sa Gradom Beogradom uradio projekte za obnovu 60 fasada na teritoriji užeg jezgra Beograda.

Ove godine Zavod priprema jos 50-ak takvih projekata od čega je 12 već urađeno, dodao je Vesić na svečanosti u prostorijama Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

"To znači da dolazi vreme kada ćemo zajedno sa Zavodom obnavljati spomenike kulture u centru Beograda", rekao je Vesić i istakao da je na Kalemegdanu već počela obnova česme Mehmed-paše Sokolovića i Damad Ali-pašinog turbeta.

Kako je naglasio, čim bude završen projekat počeće i obnova malog stepeništa Jelisavete Načić kao i spomenika zahvalnosti Francuskoj što, dodao je Vesić, zajedno finansiraju Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Francuske.

Foto: Tanjug

Navodeći da Beograd u narednom periodu očekuje ubrzani razvoj, on je istakao da će se se više uređivati spomenici kulture.

"Na taj način ćemo pokazati da, osim što gradimo Beograd, umemo da čuvamo našu kulturu i tradiciju", podvukao je Vesić.

V.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković je rekla da je ovaj dan za Zavod, za sve koji su ga stvarali i dalje stvaraju, za grad Beograd, za zaštitu i kulturu uopšte, veoma značajan.

"Nije veliki broj institucija u zemlji koje mogu da se pohvale ovako dugim, kontinuiranim trajanjem i predanim radom na očuvanju kulturnog nasleđa", istakla je ona.

Kako je navela, urbani razvoj Beograda u drugoj polovini 20. i početkom 21. veka praćen je velikim promenama koje su uticale da se manja i odnos prema nasleđu.

"Zavod je uspeo da isprati sve promene i poštujući postulate struke uspeo da sagleda vrednosti našeg nasleđa, koje čini suštinu našeg nacionalnog bića", dodala je Vučković.

#Beograd

#Goran Vesić

#Razvoj

'