AKTUELNO

Što se tiče pitanja oko Kosova, pritisak će se pojačati, ali situacija na terenu je drugačija od onoga što je bilo ranije. Srbija je za dijalog, ali ne pristaje na ucene, rekao je Dačić za TV Pink.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas gostujući u Novom jutru TV Pink da, ako neko planira da donese neki ''non pejper'' sa uslovima u vezi s Kosovom i Metohijom, ne treba da gubi vreme. Takođe je naglasio da Srbija neće pristati ni na kakve ucene.

Na pitanje o poseti Beogradu i Prištini evropskog posrednika za dijalog o KiM Miroslava Lajčaka i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu Metjua Palmera, Dačić je rekao da je realno očekivati da će EU i SAD nastupati zajedno na Zapadnom Balkanu. Kako kaže, očekje jake pritiske kada je reč o rešavanju pitanja KiM, ali da se situacija ipak promenila, u smislu da Srbija više nije u situaciji da ''samo osluškuje i gleda kako reaguju gospodari''.

- Pritisak će se pojačati, ali situacija na terenu je drugačija od onoga što je bilo ranije. Sve zavisi od političkog rukovodstva koje je u Beogradu, a mi nećemo pristajati na ucene. Ako neko planira da donese non pejper u Srbiju, neka ne gubi vreme - rekao je Dačić za TV Pink.

Dačić je takođe rekao da je jasan stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome da Srbija želi kompromis i dogovor, međutim i dodaje kako i pored toga Srbija ne prihvata nikakve ucene koje podrazumevaju priznavanje nezavisnosti Kosova.

- Nikakve ucene ne prihvatamo i besmisleno je da po ko zna koji put ponavljamo ove naše stavove. Uvek smo bili za dijalog, nikada nismo bili za to da potpišemo nešto, a da kasnije toga ne pridržavamo, kao što je radila Priština. Biće teških pritisaka, ali ako neko želi korektan odnos, mi smo tu - rekao je Dačić.

Upitan da li će ''non pejper'' možda biti rezultat najavljenih posete Lajčaka i Palmera, on kaže da te posete mogu biti obrazložene time da su prošli izbori na Kosovu. Takođe kaže da se vidi kakva će dalje biti situacija kada je reč o nastavku dijalogu, ali da više od toga ne može da se očekuje jer, kako je rekao, vlada u Prištini još nije formirana.

- Ta vlada će biti veoma ekstremna, odbijali su bilo kakav dijalog, nije to ništa sada optimistično u smislu da je albanska strana nevina, a da u nama neko gleda krivca, to više nije tako - rekao je Dačić.

"Od 1. marta prva aktivnost u međustranačkom dijalogu"

Dačić je za Pink takođe rakao da će u ponedeljak, 1. marta, biti realizovana prva aktivnost u međustranačkom dijalogu. Kako je objasno reč je o video konferenciji na kojoj će kao predsednik Skupštine Srbije razgovarati sa delegacijom Evropskog parlamenta koju će predvoditi Dejvid Mekalister.

Dačić takođe kaže da će biti zakazan dijalog sa strankama i ističe da, ako učestvuju vanparlamentarne stranke, treba pozvati ne samo tzv. bojkot opoziciju već sve stranke koje imaju značaj na političkij sceni.

On je ujedno i naveo da ishod dijaloga treba da bude sagledavanje da li i šta treba popraviti u izbornim uslovima i naglasio da je spreman da vodi dijalog koji treba da bude konkretan, a ne načelnog karaktera i da se ''drže političke tirade''.

- Imaćemo aktivnosti na međustranačkom dijalogu, ali neću dozvoliti da se od toga pravi spektakl, a da u drugom planu bude sve što radim, borba za živote ljudi i za vakcinaciju, pitanje ekonomije, borba protiv kriminala i korupcije, pitanje regionalne stabilnosti i zaštite našeg nacionalnog i državnog interesa - naglasio je Dačić.

#Ivica Dačić