AKTUELNO

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koja je trebalo da se održi juče, kao i obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića nakon sednice, odloženi su za sledeću sedmicu. Kako je bilo najavljeno, sednica bi trebalo da bude posvećena borbi protiv organizovanog kriminala u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će borba protiv organizovanog kriminala biti nastavljena i najavio da će javnost biti „blago rečeno šokirana“ kada posle ispunjavanja formalnopravnih pretpostavki, bude obaveštena o rezultatima istraga.

U slučaju da pustite organizovani kriminal dovoljno dugo, samim tim će on ući u vlast - u policiju, tužilaštvo, sudstvo i slično, izjavila je za Pink prof. dr Mina Zirojević sa Instituta za uporedno pravo. Kaže da u borbi protiv organizovanog kriminala treba da postoji volja da se pronađu dokazi.

Foto: TV Pink Printscreen

- Kriminal čine velike organizacije i zato nije teško pronaći dokaze. Teže je pronaći volju da se ta “hobotnica” iščupa. Ogroman je novac u igri, ogromna je pretnja po bezbednost i sigurna sam da nije lako ni predsedniku Srbije, ali načinio je veliki korak – kaže Zirojević za “Novo jutro”.

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost kaže da akcija ima svoj kontinuitet, a da sednica Saveza za nacionalnu bezbednost, odnosno njeno otkazivanje, ništa ne remeti.

Predsednik verovatno hoće da njegov nastup bude još efikasniji, a da nova saznanja iskoristi zha nove akcije i za odluke. Jako je važno, ako postoje informacije koje mogu biti od ključnog značaja prema nekim akterima, da on na toj sednici donese odluke. Moć informacija i dokaza je jako važno i nema gde da se žuri, odnosno važno je da efekat sednice bude moćan i snažan – kaže Kajtez za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Ljuban Karan, operativac KOS-a u penziji, kaže da se nestrpljivo čeka da istraga krene “efikasnije po vertikali”.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svi se nadamo dok slušamo najave predsednika, da ćemo doći do nekog višeg nivoa organizacije. Za mene nema velikog iznenađenja ako se otkrije da je neko unutar SNS radio na rušenju predsednika Vučića. Već duže vreme pričam o tome da je u pitanju nova strategija rušenja Vučića, a to je da se oni koji se ne slažu sa njegovom politikom učlanjuju u SNS i pokušavaju da zauzmu što više pozicije, a u određenom trenutku počinju intenzivno da rade na Vučićevom rušenju. Upravo ti ljudi će biti oslonac snagama iz inostranstva – kaže Karan za Pink.

Ceo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Ilija Kajtez

#Ljuban Karan

#Mina Zirojević