AKTUELNO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić smatra da je izuzetno važno što su Srbi sa prostora KiM glasali u velikom broju za Srpsku listu, te da je isto tako jako bitno što su oni osvojili 10 mandata.

- Važno je da imamo jedinstvo srpskog naroda. Veoma je pozitivna činjenica da je veliki broj Srba izašao i da je glasao za jedinstvenu Srpsku listu koju čine najznačajnije stranke, pre svega SNS i SPS, ali i svi drugi. To pokazuje poverenje – smatra Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Srpska lista je oličenje veze i jedinstva sa Beogradom - rekao je on za Pink.

Ocenjuje da neće biti laka vremena za dijalog između Beograda i Prištine, a kako dodaje, najvažnije je da se sačuva mir.

Dačić je govoreći o izborima na KiM rekao je da je Aljbin Kurti nosilac najekstremnijih ideja koje postoje kao i odnosa prema Srbiji, te da on tome nije posvećivao nikakvu pažnju.

Podsetio je da dok je Kurti bio tzv. premjer Kosova nije nikakav dogovor mogao da se postigne niti bilo kakav korak dalje u odnosima između Beograda i Prištine.

- Moramo da se borimo i drago mi je da su Srpska lista i srpski narod pokazali to puno jedinstvo tokom glasanja, kao i da je Srpskoj listi pripalo 10 mandata – rekao je Dačić.

Foto: TV Pink Printscreen

- Znam da ni jedna Vlada nije po meri srpskog naroda dole na Kosovu, ali ovde nije reč o tome da li nam se neko sviđa ili ne sviđa, jer ne može da se utiče na izbor albanskog naroda. Interes Srba koji su na KiM je taj da budemo u institucijama i da se čuje naše drugačije mišljenje – rekao je Dačić.

Kako ističe, bez obzira na to što ga smatraju ekstremistom Kurti nije nailazio na tako veliki otpor kao što je to Haradinaj imao.

- On se uvek predstavljao kao da je nov, da ima demokratski ’oreol’ u odnosu na one koji su imali ratnu prošlost - dodaje Dačić.

Kaže da ga ne čudi Kurtijeva izjava da mu prioritet neće biti dijalog Beograda i Prištine, jer je to suprotno svemu onom što su ga savetovali njegovi prijatelji sa Zapada.

- On ni ranije nije davao izjave koje su previše optimističe što se odnosa sa Beogradom tiče – podsetio je Dačić.

#Ivica Dačić

#Izbori

#Kosovo i Metohija