AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predsedavao je juče sednicom Saveta za nacionalnu bezbednost, na kojoj je jedna od glavnih tema bilo nedavno hapšenje kriminalne grupe Veljka Belivuka, kao i buduća borba države protiv organizovanog kriminala.

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost kaže da je ova akcija pokazna vežba za državu u kojoj država ne sme da izgubi.

- Kako ćemo se i koliko odlučno obračunati sa ovom kriminalnom grupom, biće pokazatelj i jednoj i drugoj strani kako će ova država funkcionisati. Jasno je da se ova kriminalna grupa otela kontroli i prevazišla možda i svoja sopstvena očekivanja – kaže Kajtez.

Foto: TV Pink Printscreen

Na čelu kriminalnih grupa su odvažni i hrabri ljudi koji, nažalost, pokazuju odlike surovosti, ali su i jako ambiciozni.

- Kriminalne grupe su odličan instrument za strane obaveštajne službe i oružje za borbu protiv određenih državnih struktura. Tu se krije najveća opasnost – u pohlepi za novcem i značajem, te grupe su na lep i suptilan način iskorišćene od strane obaveštajnih službi i sila koja ne žele da Srbija bude snažna – kaže Kajtez.

Kriminalnim strukturama je najlakše da vojsku regrutuju preko navijačkih grupa, objašnjava Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova. Mladi navijači se vrbuju i zloupotrebljavaju za izvršenje kriminalnih ciljeva.

- Kada kriminalna grupa preuzme deo navijača, onda se stvara potencijal za regrutovanje novih članova i tada se prelazi u kriminalnu grupu. Upravo tada navijačka grupa postaje paravan za kriminalne aktivnosti – kaže Anđelković.

Ocenjuje da borba protiv kriminalnih grupa nije laka, jer je reč o tajnim organizacijama čiji su članovi vešti u skrivanju aktivnosti. Država praktično mora da čeka da kriminalci naprave grešku koja će ih koštati legitimnog procesa pred sudskim organima, kaže Anđelović.

Foto: TV Pink Printscreen

Ljuban Karan, bivši pripadnik KOS, kaže da je prvi spomenuo mogući atentat na predsednika Vučića, i to tokom afere prisluškivanje.

- Nema logike da se prisluškuje predsednik da bi se saznalo, recimo, šta tog dana večera. Izučavali su njegovo kretanje i tražili slabe tačke na putanji. Ako se njegovo kretanje ponavlja, može da se predvidi gde će biti i da se nađu najpogodnija mesta za izvršenje atentata. Snajper to potvrđuje i to smo već videli u Crnoj Gori, odakle je najverovatnije stigla i ideja. Čujem da je i snajper stigao iz Crne Gore i to je njihov rukopis – kaže Karan za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Cdeo razgovor sa gostima "Novog jutra" pogledajte u nastavku:

#Ilija Kajtez

#Ljuban Karan

#Zoran Anđelković