AKTUELNO

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas poziv predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga za učešće na Samitu Kine i CIEZ, koji će putem video linka biti održan 9. februara ove godine.

U pozivu predsednika Đinpinga se, između ostalog, kaže:

„Godina 2020. bila je više nego izazovna. Suočene sa iznenadnim napadom zarazne bolesti KOVID-19, Kina i zemlje Centralne i Istočne Evrope (CIEZ) udružile su se u borbi protiv virusa korona i prevazilaženju izuzetno teškog vremenskog perioda koji je izazvala ova bolest, čime je stvoren novi zamah za saradnju između Kine i CIEZ.

Imajući u vidu ograničenja koja nameće pandemija, saglasili smo se da odložimo samit Kine i CIEZ, koji je prvobitno bio zakazan za april prošle godine i koji je trebalo da bude održan u Pekingu.

Kako stvari stoje, zemlje su ušle u novu fazu odgovora na KOVID i suočavaju se sa velikim izazovima u ekonomskom oporavku i razvoju. Javila se potreba da Kina i CIEZ pojačaju komunikaciju, dođu do konsenzusa i zacrtaju tok buduće saradnje za podršku ekonomskom i socijalnom oporavku i razvoju u post-KOVID eri.

Imajući ovo na umu, Kina će 9. februara 2021. godine održati Samit sa CIEZ putem video linka. Kao domaćin, drago mi je da Vas pozovem da učestvujete na ovom Samitu i unapred se radujem što ću imati priliku da razgovaram sa Vama o načinima za postizanje obostrano korisne saradnje, kao i o unapređenju bilateralnih veza i saradnji Kine i CIEZ.

Zajedno bismo mogli u velikoj meri da doprinesemo obogaćivanju sveukupne saradnje između Kine i Evrope i promociji razvoja koji dele obe strane.

Molim Vas da primite izraze mog najdubljeg uvažavanja“, navodi se u pismu predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga.

#Aleksandar Vučić

#Si Đinping