AKTUELNO

Oni koji se danas okupljaju, nemaju kapacitet da spreče bilo šta, kažu sagovornici za TV Pink komentarišući najavljene kontra litije.

Društvenim mrežama danima kruže pozivi za današnji skup u 12 sati ispred parlamenta Crne Gore u znak protesta zbog usvajanja izmena Zakona o slobodi veroispovesti. Kako mediji preose, ne zna se tačno ko stoji iza organizacije skupa.

Izmenama zakona se ukidaju članovi koji su bili sporni Srpskoj pravoslavnoj crkvi i zbog kojih su organizovane višemesečne litije. Najavljeno je da će biti usvojene do kraja godine.

Izmene Zakona eliminišu sve članove koji se tiču promene statusa imovine i ona ostaje u posedu Srpske pravoslavne crkve (SPC). Ukoliko država želi da tu imovinu evidentira kao svoju, može da pokrene parnični sudski proces. Ukinuta je mogućnost da se imovinski sporovi između države i crkve rešavaju u upravnom postupku.

Takođe, novim izmenama Zakona je ukinuta i odredba iz prethodnog, da se verska zajednica mora registrovati, što je takode bila jedna od tačaka kojoj se SPC žestoko opirala.

Istoričar Aleksandar Raković kaže za Novo jutro TV Pink da današnje okupljanje neće ništa značajno da promeni.

- Ovi koji se danas okupljaju, nemaju kapacitet da spreče bilo šta. Oko 200 do 300 automobila, malo će da viču i da se međusobno potuku, a na kraju se ništa neće desiti. SPC više neće imati društveno-političku ulogu u Croj Gori. Kada se ovo završi, zavrašva se čitava priča koja traje godinu dana i kreće neki novi ciklus – kaže Raković.

Kulturolog Jovan Janjić kaže da današnji protest ne može da se poredi sa litijama koje su se dešavale u Crnoj Gori oko godinu dana.

- Narod se pokrenuo da brani sebe. To je i uspeo. Međutim, ovo danas nije duhovna manifestacija, ovo može da bude samo vid buke i nerazumno je. Ponašaju se kao derište koje plače za lutkom – smatra Janjić.

Poslanik Demokratskog fronta Marko Kovačević kaže da je nemoguće porediti proteste i pobunu naroda u Crnoj Gori koji su se godinu dana unazad održavali, sa današnjim najavljenim protestom koji je ocenio kao lošu imitaciju.

- Ne želimo da se neki kadrovi štite i obavaljaju onaj posao koji su radili ranije. Mi ćemo upotrebiti sve mehanizme da zaštitimo sebe od ljudi. Što se demotstracija, mogu da kažem da žele da imitiraju litije. Jedno je kada narod izađe na ulice kao prošle godine, a drugo je ovo danas.To je agresivna manjina koja se buni. Osetili su da je njihovo vreme prošlo – smatra Kovačević.

Da podsetimo, Zakonom o slobodi veroispovesti koji je 27. decembra 2019. izglasala tadašnja vlast Demokratske partije socijalista (DPS), predviđeno je bilo da verski objekti i zemljište koji su bili imovina Crne Gore do 1918. godine, a za koje ne postoje dokazi verskih zajednica o pravu svojine, prelaze u državnu svojinu. Tome se SPC oštro protivila i zbog toga organizovala višemesečne litije. Zbog toga se danas usvajaju izemen tog Zakona.

#Crna Gora

#Srbija