AKTUELNO

Evropa je ta koja ovde treba da se umeša i raguje, ne Amerika, kažu sagovornici za TV Pink.

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da je Moskva čvrsto opredeljena za dalji razvoj međusobno korisnog strateškog partnerstva sa Beogradom, ali da taj cilj ne uključuje "kontraproduktivni zadatak" veštačkog ograničavanja saradnje Srbije sa drugim zemljama.

Ovo je bila reakcija ruskog ambasadora povodom izjave šefa Biroa za Evropu i Evroaziju američkog Stejt departmenta Filipa Rikera, da će Vašington "nastaviti da odvraća ruski i kineski uticaj u Srbiji", kao i da to uključuje i stalno podsećanje srpskog rukovodstva da nijedan od tih odnosa ne pomaže dostizanju strateškog cilja Srbije za ulazak u Evropsku uniju.

Novinar Zoran Ostojić kaže za Novo jutro TV Pink da je situacija na Balnaku problem pre svega Evrope koja treba to da reši. 

-Očigledno je da u ovoj priči Evropa teži tome da vodi problem, jer je to njen problem. Za razliku od na primer Venecuele, koja je amerčki a ne evropski problem – kaže Ostojić.

Reditelj Dragoslav Bokan pak smatra da Srbija treba da nastavi da odražva svoju trasu i svoj put i da ne treba da dozvoli bilo kakve uticaje koji će je sa tog puta povući.

-Srbija je na svom putu, a on zavisi od odnosa velikh sila prema nama. To smo imali priliku da vidimo. Nova admirnistracija SAD se pnaša kao da je Berlinski zid pao, a ne Vašingtonski – smatra Bokun. 

Kako objašnjava, sve izjave stranih političara uvek u sebi sadrže diplmatsku notu.

Publicista i istoričar prof.dr Srdja Trifković kaže da je je u daljim odnosima važan i stav srpske diplomaitje.

-Nešto proaktivniji stav srpske diplomatije ne bi bio na odmet. Mi možemo da računamo na Orbana – smatra Trifković.

#Rusija