AKTUELNO

Konačno se pojavilo svetlo na kraju tunela, jako je dobro što je Srbija prva u regionu, pa i među evropskim zemljama dobila vakcine i započela vakcinaciju, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK Marko Matić, izvršni direktor Centra za odgovorne medije.

„Krećemo u kontra ofanzicu protiv virusa, veoma efikasno. Srbija i Švajcarska su prvi u zemljama Evrope započele vakcinaciju, što pokazuje koja je stabilnost Srbije i kapacitete da se nosi sa ovom vrstom krize“, rekao je Matić.

Dodaje da sa druge strane u samoj zemlji postoje određeni krugovi u samoj zemlji koji sumnjaju u sve ovo.

Foto: TV Pink Printscreen

„Samozvani lider opozicije poslao je pismo Evropskoj komisiji da žele da primamo iste vakcine kao što će oni primiti. Mislim da Fajzer ima dobar osnov da ga tuži. To je mnogo ozbiljna stvar za koju neko treba da odgovara. Ovo govori da neki ne znaju gde je dno“, rekao je Matić.

Slobodan Samardžija, bivši dopisnik „Politike“ iz Moskve, rekao je da je najvažnije da ljudi veruju u vakcin, bez obzira čije su.

„Najbolja stvar je bila ta što se videlo i u istoriji da vakcina ipak ima smisla, i to je civilizacijski poredak. Politika se previše meša, i to nije mesto gde treba da se kupe poeni ni za jednu političku stranu“, rekao je Samardžija.

Kada je doček Nove godine u pitanju, Samardžija kaže da je teško sprečiti ljude da slave, pa je samim tim najbitnije naći meru.

Foto: TV Pink Printscreen

„Svakako treba sprečiti velika okupljanja, prosto nije vreme sada za to“, rekao je Samardžija.

Kako kaže, dok se čovek ne susretne sa tim u porodici ili među prijateljima, ne može da shvati kolika je ovo pošast.

Matić ističe da ne veruje da postoji čovek u Srbiji koji nema nekoga ko je bio bolestan.

„Mnogi ne veruju u vakcine i traže razlog da se ne vakcinišu. Imamo i ljude koji su alergični na penicilin, ali to ne znači da drugi ne treba da ga dobiju. Vakcine su civilizacijska tekovina i bezbedne su u 99 odsto slučajeva“, rekao je Matić.

#Marko Matić

#Slobodan Samardžija