AKTUELNO

Na sastanku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića sa političkim i institucionalnim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije doneti su zaključci o zajedničkom delovanju na očuvanju svih vitalnih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji i najvažnijih interesa Republike Srbije.

O svim konkretnim zaključcima javnost će biti obaveštena u naredna 72 sata, nakon dodatnih konsultacija sa svim predstavnicima srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i relevantnim predstavnicima međunarodne zajednice.

Govoreći o pritiscima na Srbiju kada je reč o KiM, predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenjuje da je reč o pokušaju ekstremnih albanskih lobista u SAD da se nametnu kako bi, barem kada je KiM u pitanju, uticali na administraciju da vodi svoju politiku u pravcu koji njima odgovara.

- Medlin Olbrajt pripada toj dubokoj državi i Demokratskoj stranci iz koje je i Džo Bajden i sigurno je da će Bajden nastaviti kontinuitet Demokratske stranke, u smislu da je pitanje Kosova za njega završena stvar, nezavisna država – kaže Drecun.

Foto: Tanjug AP

Dodaje da se od Srbije ne može očekivati da prizna nezavisnost lažne države, pa će biti neophodne određene korekcije koje je pravio i Donald Tramp onda kada je shvatio da Srbija, sa aktuelnom vlašću na čelu, neće priznati Kosovo.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tramp je krenuo drugim putem: da olakša celu situaciju i uvede je u normalan kolosek gde se može sarađivati na ekonomskom planu i težiti postizanju nekakvog rešenja, a da se najteže pitanje, pitanje statusa, ostavi za kasnije. Siguran sam da će Bajden sa svojim timom korigovati svoju politiku da ne ide u ekstreme i snažne pritiske na Srbiju, već da će pokušati da gradi bilateralno partnerstvo sa Srbijom i pokuša da oslabi rusko prisustvo na Balkanu preko Srbije – kaže Drecun, dodajući da će ipak doći do određenog ublažavanja stavova koje je demokratska administracija imala, ali ne suštinski.

#Kosovo

#Milovan Drecun

#Novo jutro