AKTUELNO

Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova Srbije, govoreći o poseti Sergeja Lavrova, šefa ruske diplomatije, našoj zemlji kaže da je on veliki prijatelj Srbije i srpskog naroda i da od njega može mnogo da se nauči.

Selaković je rekao da se Lavrov već 16 godina nalazi na čelu Ministarstva spoljnih poslova Rusije, jednog od najvećih diplomatskih službi u svetu, i da je on doajen svetske diplomatije i prijatelj našeg naroda i zemlje.

- Sa njim je uvek važno razgovarati, razmeniti mišljenja o svim onim stvarima po kojima delimo slične ili zajedničke pozicije, informisati se o mnogim stvarima koje sagovornicima inače nisu toliko bliske. To je čovek od kojeg može mnogo da se nauči i čuje - izjavio je Selaković za "Novo jutro" TV Pink.

Selaković je naveo i da je cela poseta ruskog šefa diplomatije od velikog značaja, kao i pismo predsednika Rusije Vladimira Putina koje je pročitano u Hramu Svetog Save.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

On je naveo da je bila posebno svečana i dirljiva ceremonija donošenja večne vatre sa groba neznanog junaka iz Moskve u Beograd na groblje Oslobodiocima Beograda.

- To nije bio samo neki tehnokratski susret, da smo se mi samo našli u sali za sastanke, štriklirali da smo se videli, da smo prošli kroz određene teme. Ovo je drugačija poseta - kazao je Selaković.

Kako kaže, ministar Lavrov je bio zadivljen time kako izgleda naš Hram i rekao je da je oduševljen.

Selaković je rekao i da je Lavrov u Hramu Svetog Save pročitao Putinovo pismo, koje je nadahnuto i upečatljivo.

- Sam njegov dolazak u Hram, njegov dolazak na grob patrijarha Irineja, sve što je rekao o Hramu, činjenica da je pročitao taj tekst pisma kao jednu posebnu poruku predsedniku Vučiću i srpskom narodu govore o tome koliki značaj Ruska Federacija poklanja i tom aspektu naših odnosa - istakao je Selaković.

Foto: TV Pink Printscreen

On je rekao da je njegov najjači utisak taj što je juče više puta imao prilike da od ministra Lavrova čuje da Ruska Federacija, predsednik Putin, on lično, našeg predsednika Vučića izuzetno uvažavaju zbog njegovog stava i specifičnog, neubičajenog pristupa govora i ophođenja, a što dovelo da Srbija danas bude nezavisna i samostalna država.

- Nije lako, nije jednostavno, ali je ponosno kada živite u zemlju koja se ponaša kao suverena i nezavisna država, koja samostalno odlučuje u ne tako lakim vremenima i situacijama. To velika Rusija ceni i uvažava - rekao je Selaković. 

Zahvaljujući Rusiji, kako je naveo, još uvek u Savetu bezbednosati postoje rasprave o izveštaju UNMIKA o stanju na KiM, govori se o KiM na najvećem svetskom polititičkom forumu.

Srbija, kako je dodao, nije ista zemlja 2012. godine i danas. Kako kaže 2012. godine kada je postao ministar pravde zna kako se razgovaralo sa Srbijom, a kako se razgovara danas.

Foto: TV Pink Printscreen

Upitan da prokomentariše "diplomatski skandal u Sarajevu, on je rekao da ministar Lavrov i predsednik Vučić izneli svoje stavove i da je Lavrov izneo poziciju koja je najbliža srpskoj.

- Za Lavrova je Dejtonski mirovni sporazum osnov stabilnosti Bosne i Hercegovine. Ako neko hoće da ga menja mora da dobije saglasnost tri konstruktivna naroda i dva entiteta, jedan od dva entiteta je Republika Srpska. Srbija sa RS ima sporazum o specijalnim i paralelnim vezama. BiH kao državu uvažavamo, poštujemo njen teritorijalni integritet, ali ono što poštujemo i volimo to je RS - istakao je Selaković.

To što su u jednom danu u tri hrvatska dnevna lista izašla tri autorska teksta gde se žestoko napadajući Srbija i predsednik Vučića, Selaković kaže da se na ozbiljan način, strateški napada naša državna politika i osporava pravo Srbiji da pomaže Srbima u regionu i da štiti njihove interese i njihova prava.

- U tim tekstovimi bilo je i napada na RS. Naša je obaveza kao države koja je potpisnica i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma da se borimo za njegovo poštovanje i za njegovo sprovođenje, a to između ostalog znači postojanje RS. Srbija je naročito od 2014. godine do sada radila i radiće da pomaže RS onda kada joj je pomoć potrebna - rekao je ministar.

Dodaje da je predsednik Vučić rekao da Srbija takve napade posmatra ozbiljno i da smo posvećeni njihovoj analizi i da će pametno odlučivati i mudro vući svaki potez, vodecći računa o interesima Srbije i našeg naroda.

#Aleksandar Vučić

#Nikola Selaković

#Poseta

#Rusija

#Sergej Lavrov

#Srbija