AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov doputovao je danas u posetu Srbiji. Lavrov je u Beograd sleteo oko 12.40, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

14:15 - Ministar spoljnih poslova Rusije svoju posetu Srbiji nastavio je danas sastankom sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem u Ministarstvu spoljnih poslova.

Selaković i Lavrov potpisaće i Plan konsultacija između Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije za 2021-2022. godinu. 

Foto: Tanjug/Rade Prelić

13:55 - Predsednik Vučić je rekao da više od 100 godina postoji ideja o izgradnji Hrama Svetog Save, ali sada, dodaje, uz veliku pomoć i podršku ruskih prijatelja uspeli smo da ga izgradimo koliko nismo u posednjim decenijama.

"Želim da kažem da bi patrijarh Irinej danas bio ponosan i divio bi se majstrstvu ruskih umetnika, i svemu što su uradili ti veliki majstori. Predsedniku Putinu veliko hvala, ovo je vaš Hram jednako koliko i naš", rekao je Vučić i dodao da imamo najveći pravoslavni hram na svetu.

13:50 - Lavrov je pročitao pismo ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Poštovani predsedniče, dragi prijatelji, srdačno pozdravljam početak radova na Hramu Svetog Save. Samo podizanje ove veličanstvene crkve ujedinjavalo je Srbe. Saradnja srpskih i ruskih majstora na unutrašnjojsti Hrama pokazuje zajedništvo koje je oduvek povezivalo naše narode. Kao što je poznato veliku je pažnju ovim radovima poklanjao i patrijarh Irinej. JOš jednom želim da izjavim saučešće zbog njegove smrti. Prenesite svima zahvalost svima koji učestvuju na izgradnji Hrama. Veliki pozdrav beograđanima i celoj Srbiji", navodi se u pismu Putina.

Foto: TV Pink Printscreen

13.40 -  Vučić i ministar spoljnih poslova Lavrov posetili su danas Hram Svetog Save na Vračaru, gde su položili cveće na grob nedavno preminulog partijarha Irineja. Lavrov i Vučić zapalili su i sveće za poglavara SPC. Rusija je pomogla pri oslikavanju jednog od tri najveća pravoslavna hrama na svetu. 

Osim značajnih finansijskih sredstava koja su ulozili ruski umetnici su zajedno sa srpskim umetnicima radili na ukrašavanju kupole, a taj tim predvodio je ruski akademik Nikolaj Muhin koji je glavni autor i tvorac mozaika. Mozaik koji se prostire na 15.000 kvadrata je od stakla i kamena. a kupola na kojoj je oslikan je najveća u pravoslavnim hramovima i prikazuje vaznesenje koje ima još jedino u kupoli Pećke partijaršije. Rađen je od lomljenog stakla, što uz posebnu svetlost stvara utisak da se likovi svetaca pokreću.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

13.20 - U toku je obaćanje Lavrova i predsednika Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

13.00 - Na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda upaljena je "Večna vatra" kod istoimenog spomenika, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, koji boravi u poseti Beogradu. Plamen će goreti kao simbol prijateljstva ruskog i srpskog naroda i njihovog zajedničkog stradanja u Drugom svetskom ratu. Nakon podsećanja na paljenje baklje Večne vatre u Moskvi, putem video bima, ruski gardisti doneli su plamen, posle čega je srpski gardista bakljom upalio vatru na spomeniku u Beogradu. 

Plamen "Večne vatre" u Srbiju je prenet specijalnim avionom ruskog Ministarstva odbrane. Vučić i Lavrov zatim su položili vence na spomenik "Večna vatra" na kome, inače, piše "Niko nije zaboravljen, ništa nije zaboravljeno". U temelje tog spomenika postavljena je kapsula sa zemljom iz Rusije u februaru ove godine, kada je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu bio u zvaničnoj poseti Beogradu. Prethodno su Vučić i Lavrov, na ulazu u Groblje oslobodilaca obišli izložbu Ruskog ministarstva odbrane povodom pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas u Beogradu s ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

Zatim će obići Hram Svetog Save i položiti cveće na grob nedavno preminulog srpskog patrijarha Irineja, saopštila je Pres služba predsednika. 

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency official

Tom prilikom, ministar Lavrov pročitaće pismo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina povodom završetka radova na Hramu, u kome su učestvovali i ruski umetnici. 

Predsednik Srbije i šef ruske diplomatije razgovaraće u 16.30 u Vili Mir, a nakon sastanka planirane su izjave za medije dvojice zvaničnika. 

Tokom posete, Lavrov će se sastati i sa srpskim kolegom Nikolom Selakovićem, nakon kojeg će, kako je najavljeno, potpisati Plan konsultacija između Ministarstva inostranih poslova Rusije i Ministarstva spoljnih poslova Srbije za 2021-2022. godinu.

Lavrov će se takođe sastati i sa predsednikom Skupštine Srbije, Ivicom Dačićem.

#Poseta

#lavrov