AKTUELNO

Poslanici Srpske napredne stranke su tokom rasprave o izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije za 2019. godinu najviše govorili o imovini bivšeg gradonačelnika Beograda i političara Dragana Đilasa, navodeći da treba ispitati na koji način je stekao brojne nekretnine i kako je došao do 619 miliona evra.

Zamenica šefa poslaničke grupe SNS Sandra Božić detaljno je govorila o Đilasu, uz ocenu da bi politička scena danas izgledala drugačije da su institucije kao što je Agencija za borbu protiv korupcije radile svoj posao i da je sistem bio uređen.

"Mislim da bi bilo svrsishodno da smo mogli da uporedimo i te podatke iz prethodnih godina iz 2009. godine i 2010. godine i sada, i mislim da bismo došli do različitih zaključaka, ali i sada možemo da izvedemo zaključke kako su pojedini 'perači prozora i trgovci šunkom' došli do pozicija od 619 miliona evra", rekla je Božić.

Ona je precizirala da govori o Draganu Đilasu, ali i njegovom bratu Gojku.

Kaže da ima toliko toga da se kaže da bi u parlamentu to mogla da bude posebna tačka dnevnog reda, jer, kako je dodala, ne dešava se često da se "jedan običan student, nađe u Českoj u nekakvim poslovima sa šunkom, pa da onda preko perača prozora postane milioner".

"Njegovo uspinjanje u DS je bilo vrtoglavo, čini se da je brzo uspeo da svoj položaj unovči i dođe do pozicija preko kojih je sebi omogućio praktično sve", rekla je ona.

Ona je podsetila da je Đilas bio direktor Narodne kancelarije predsednika Republike, ministar u vladi, gradonačelnik Beograda, a objavila je i koje su sve firme u njegovom vlasništvu.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

"Đilas je 2005. godine osnovao Multikom grupu sa osnivačkim ulogom oko 1,5 miliona evra, tu je ušla i firma Dajrekt medija, kao i Emoušn prodakšn koja ima licencu za prvi rijaliti u Srbiji. Multikom jeste osnovan 2005, ali je već 2006. zaradio 55 miliona evra, tada je Đilas bio direktor Narodne kancelarije predsednika", rekla je Božić.

Navela je da je Đilas 2007. zaradio 83,8 miliona evra, da mu je u odnosu na prethodnu godinu prihod kompanije povećan za skoro 50 odsto i da je tada ušao u trku za gradonačelnika.

Tvrdi da je imao monopol nad medijskim prostorom koji je, kaže, proširio i na druge zemlje.

"Državni organi se tada nisu pozabavli na koji način Đilas trguje reklamnim prostorom, kao što ni milioni stečeni zahvatanjem iz budzeta nikada nisu ispitani", primetila je Božić.

Pročitala je spisak od preko 20 firmi čiji je vlasnik Đilas, te dodala da je "malverzacije preneo na sport", kao i da je "najveću štetu napravio kao gradonačlnik Beograda s ozbriom na to da je dug grada iznosio 1,2 milijarde dinara".

Ona je pomenula i "afere koje se vezuju za Đilasa", poput izgradnje Mosta na Adi, rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra...

Poslanik SNS Nebojša Bakarec je ocenio izlaganje Božić kao izvanredno i napomenuo da je bio svedok svemu tome kao odbornik u Skupštini grada Beograda od 2008. do 2013.godine.

"Niti jedan rođak Aleksandra Vučića, Siniše Malog, Gorana Vesića ili bilo kog drugog člana vlade ili grada se nije obogatio u poslednjih sedam godina, a mi danas saznajemo da brat Dragana Đilasa, Gojko Đilas ima 35 nekretnina. Pa, kako je to moguće?", upitao je Bakarec.

On je dodao da niko nikada nije čuo o Gojku Đilasu, jer, kako je rekao, SNS ne napada rođake i porodicu kao što to rade "Đilasovci".

Foto: Fonet/Zoran Mrđa

"Braća Đilas jako loše spavaju, ali ne zato što imaju savesti, već im mi ne damo da mirno spavaju, jer ih stalno pitamo, kako su se obogatili", rekao je Bakarec.

Poslanik SNS Milenko Jovanov pitao je predstavnike Agencije za sprečavanje korupcije, koji nisu odgovarali na izlaganja, da li je Đilas išao ispred vremena i bavio se sopstvenim lobiranjem i izlobirao sam sebi 619 miliona evra.

"Da li je pronašao čarobnu lampu ili je nasao darežljivog čoveka koji je to radio umesto njega? Radio je sam sa sobom, pa je onda uključio i brata Gojka. Hoće li neko najzad da odgovora što je 619 miliona evra uzeo i strpao u svoj džep", pitao je Jovanov.

#Dragan Đilas

#SNS

#Skupština