AKTUELNO

Očekuje se da će izabrani predsednik SAD Džo Bajden imenovati diplomatu Entonija Blinkena za državnog sekretara, prenelo je više američkih medija. Ono što je interesantno jeste da je reč o čoveku koji ima odlične odnose sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Veljko Nestorović, urednik portala Kosovo online, kaže da se oni dobro poznaju, da su imali niz razgovora tokom proteklih godina, a da je Blinken bio deo i administracije Baraka Obame, ali i administracije Bila Klintona, koja je učestvovala u bombardovanju Jugoslavije 1999.

- Setimo se da se Blinken 2016. godine zalagao da se tzv. Kosovo primi u UNESCO, a dobro je to što ga poznajemo, što nam nije nepoznanica i što se predsednik Vučić sa njim sastajao u više navrata. Cela Bajdenova ekipa zapravo je Obamina i Klintonova administracija, pa bi neko rekao da smo se vratili na fabrička podešavanja – kaže Nestorović za “Novo jutro”.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da Priština očekuje da Srbija preko noći okrene list pod pritiscima, prizna Kosovo kao nezavisnu državu i da se ukine specijalni sud, ali je moguće da će biti iznenađena reakcijom nove američke administracije kada je reč o dijalogu Beograda i Kosova.

Analitičar Dragomir Anđelković kaže da su ljudi koji su proizašli iz Klintonove administracije dobro poznaju situaciju u regionu, oni su čak i stvarali probleme i reč je o ekipi koja ih je generisala iz svojih interesa.

- Nisu nam naklonjeni, to je nesumnjivo, ali svet nije isti kao 1999. godine. Akteri koji su se nama bavili onda i koji sun am naneli mnogo zla, ne bi mogli da nam učine ni približno toga nažao jer se promenio kontekst. Ipak, prema nama nisu dobronamerni – navodi Anđelković za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da ovakve vesti moramo da prihvatimo bez euforije jer nova administracija neće napraviti drastične iskorake.

- Albansko radovanje ima neki temelj, ali se on neće pokazati tako čvrstim kao što oni misle – kaže analitičar.

#Dragomir Anđelković

#Entoni Blinken

#Veljko Nestorović