AKTUELNO

U njih su trenutno uprte oči javnosti jer će biti na ministarskim pozicijama, a uz to su i žene, i to u Srbiji.

Darija Kisić-Tepavčević, Zorana Mihajlović, Marija Obradović, Tatjana Matić, Anđelka Atanacković, Irena Vujović, Maja Popović, Gordana Čomić, Jadranka Joksimović i Maja Gojković - žene su o kojima se ovih dana intenzivno priča. Imaju dugodišnje karijere, neke i iskustvo u politici, a od nekih se tek očekuje da vuku društveno-političke poteze.

Od 21 resora 10 ministarstava vodiće žene u Vladi na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić.

Darija Kisić- Tepavčević: profesorka i epidemiolog

Prof. dr Darija Kisić-Tepavčević upravljaće Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Rođena je pre 45 godina u Sarajevu, gde je kao đak generacije završila Osnovnu školu "Slobodan Vuković" kao i prvi i drugi razred Treće gimnazije.

Obrazovanje je nastavila u Bileći gde se sa bratom preselila zbog građanskog rata (roditelji su ostali u Sarajevu), a nakon završene treće i četvrte godine u bilećkom srednjoškolskom centru "Golub Kureš", upisuje Medicinski fakultet u Beogradu na kojem diplomira 2001. godine sa prosečnom ocenom 9.60. Na istoj obrazovanoj instutuciji stiče diplomu magistra iz oblasti epidemiologije i doktorira sa najvišim ocenama na temi "Prediktivna vrednost kvaliteta života u proceni ishoda bolesti kod bolesnika sa multiplom sklerozom".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Radila je kao asistent pripravnik na predmetu Epidemiologija na Medicinskom fakultetu gde je izabrana za vanrednog profesora. Darija je javnosti poznata i zamenica direktora Instituta "Batut", a od marta je član Kriznog štaba za suzbijanje kovida-19 pa redovno obaveštava javnost u epidemiološkoj situaciji u zemlji. Kada zatreba stručni savet, često je ona prva adresa. Autorka je brojnih naučnih radova. Majka je 16-godišnje tinejdžerke. Dr Kisić je, pored izlaganja o situaciji sa korona virusom u Srbiji, više puta zaintrigirala javnost i svojim izgledom, pa su se tako često kroz društvene mreže i medije kao tema provlačile i njene promene frizura.

Zorana Mihajlović- političarka sa višegodišnjom ministarskom karijerom

Prof. dr Zorana Mihajlović (50), aktuelna ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, vodiće u novoj Vladi Srbije sektor energetike i rudarstva. Dobro poznato ime je na domaćoj političkoj sceni. Rodila se u Tuzli dok se njeno obrazovanje odvijalo u Beogradu - od osnovne preko Prve ekonomske škole, gde je kasnije radila kao profesor računovodstva i poslovne ekonomije, pa do Ekonomskog fakulteta na kojem je diplomirala 1993. godine. Decenijsko radno iskustvo stekla je u Elektroprivredi.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na njenom obrazovanom putu ističu se 1998. i 2001. godina kada je postala magistar odnosno doktor ekonomskih nauka. Znanje je primenjivala i radeći kao vanredni profesor na beogradskom Ekonomskom fakultetu. Autorka je više knjiga.Kada je u pitanju njena politička karijera, treba pomenuti da je od 2004. do 2006. bila savetnica za energetiku i zaštitu životne sredine Miroljuba Labusa, tadašnjeg potpredsednika Vlade Srbije, da je 2010. postala član Srpske napredne stranke, a godinu dana kasnije poslanik u Narodnoj skupštini.

Novu ministarsku funkciju preuzima nakon što je od 2012. do 2014. radila kao ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine, a od 2014. pa do danas vodila resor građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i bila potpredsednica Vlade.Tokom političke karijere članica Predsedništva SNS-a izgradila je prepoznatljiv modni imidž koji je uvek u službi njenog posla. Ima sina Dragana.

Marija Obradović: novinarka pa političarka

Marija Obradović (46) biće nova ministarka državne uprave i lokalne samouprave. Šta javnost zna o njoj? Ova Kraljevčanka potpredsednica Srpske napredne stranke preuzima resor od socijaliste Branka Ružića. Za rodni kraj vezuje je završetak osnovne i srednje škole, dok je Pedagošku akademiju završila u Kruševcu, a onda i Učiteljski fakultet u Beogradu. Bila je voditeljka i novinarka na Radio-televiziji Kruševac od 1991. godine, da bi se korak po korak okretala politici - od 2008. do 2012. godine radila je u Informativnoj službi Srpske napredne stranke, čija je potpredsednica postala 2016. godine. Verovatno ste je zapazili u reklamnim spotovima stranke, ali i u Skuštini gde je od 2012. do 2014. trajao njen mandat poslanice. Koordinatorka je Unije žena Srprske napredne stranke u Beogradu. Ima 25-godišnjeg sina. U odevanju uočljiv je njen klasičan poslovni stil, koji ponekad upotpuni modernim detaljima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Tatjana Matić: od državne sekretarke do ministarke

Ime koje ranije nije bilo među ministrima u Nemanjinoj je i Tatjana Matić (48), nova ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, koja je u ovom ministarstvu obavljala funkciju državne sekretarke. Od 2014. godine je potpredsednica Socijaldemokratske partije Srbije na čijem je čelu Rasim Ljajić, koji je dosada rukovodio ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija. Tatjana Matić rođena je pre 48 godina u Beogradu. Nakon Gimnazije upisala je Filološki fakultet u Beogradu gde je stekla zvanje profesora srpskog jezika i književnosti. Ima iskustvo i u marketinškim poslovima s obzirom da je radila kao marketing menadžer i pomoćnik direktora kompanija "William Grants - MPS Group" i "Panasonic" u našoj zemlji.

Foto: Beta/Ministartsto trgovine, turizma i telekomunikacija/DS

Njeno značajno političko iskustvo ogleda se u činjenici da je od 2002. do 2004. godine obavljala funkciju pomoćnice šefa kabineta potpredsednika Vlade Republike Srbije i Koordinacionog centra SRJ i RS za Kosovo i Metohiju, a zatim i funkciju direktorke Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Ministarstvo trgovine nije jedino čiji je sekretar bila Tatjana, treba pomenuti da je ovaj posao radila i u Ministarstvu rada i socijalne politike.Još jedan je primer da odvažnost i elegancija uvek idu zajedno. Uostalom, kao što su i sve žene sa ove liste. Ima dvojicu sinova od 13 i devet godina.

Anđelka Atanasković: poslovna žena zmaj

Na čelo Ministarstva privrede stupiće Anđelka Atanasković (62) iz Trstenika, koja je ceo radni vek provela u jednoj firmi, u fabrici "Prva petoletka – namenska" u rodnom gradu, gde je karijeru započela kao direktor kontrole pa 2014. postala generalna direktorka kompanije. U svet biznisa upustila se sa diplomom Mašinskog fakulteta u Beogradu, odeljenja u Kraljevu, gde je diplomirala 1982. nakon što je maturirala na Tehničkoj školi u Trsteniku.Više puta isticala je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić zove žena zmaj (u septembru 2018. predsednik ju je pozvao da pokrene nekadašnji "Petoletkin" pogon u Leposaviću). Nova ministarka privrede bila je najbolji menadžer jugoistočne Evrope 2016. godine. Članica je Srpske napredne stranke od njenog osnivanja, 2008. godine. Na lokalnim izborima pre četiri godine bila je prva na listi "Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje" pa je izabrana za odbornicu u SO Trstenik. Uspeh je ponovila i na ovogodišnjim izborima.

Foto: Printscreen YouTube/ Marjan Vucetic

Irena Vujović: od gradske do državne vlasti

Odlučeno je da resor zaštite životne sredine pripadne Ireni Vujović koju javnost u našoj zemlji odlično poznaje i prati njen politički put. Irena Vujović (37) je bivša predsednica Gradske opštine Savski venac i funkcionerka Srpske napredne stranke. Osnovne i master studije završila je na Geoekonomskom fakultetu (Fakultet za međunarodnu ekonomiju na Megatrend univerzitetu). Pre nego što je počela da se bavi politikom, radila je kao koordinator saradnje na Odeljenju za međunarodnu saradnju Univerziteta "Džon Nezbit" u Beogradu i kao saradnik u nastavi na predmetima Savremena ruska ekonomija i Ekonomija postsovjetskog prostora ove obrazovne institucije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Član SNS-a je od 2008. godine, bila je članica njegovog Glavnog odbora, a od 2016. članica je Predsedništva stranke. Na izborima 2012. i 2014. godine izabrana je za narodnu poslanicu. Pre pet godina imenovana je za pomoćnicu gradonačelnika Beograda Siniše Malog zaduženu za društvene delatnosti. Ubrzo je podnela ostavku na mesto poslanice nakon što je Agencija za borbu protiv korupcije saopštila da ne može istovremeno da obavlja obe funkcije. U junu 2016. izabrana je za predsednicu opštine Savski venac.

Maja Popović: najmlađi sudija u našoj zemlji

Na mesto sadašnje ministarke pravde Nele Kuburović dolazi Maja Popović. Dok analizirate biografiju nove ministarke, nailazite na podatke da je završila Pravni fakultet u Beogradu, da se školovala i u inostranstvu i bavila advokaturom, a da je sa 26 godina postala sudija Prvog opštinskog suda u glavnom gradu - kao najmlađi sudija ikada izabran u našoj zemlji. Maja je i kao srednjoškolka srednju ostvarivala velike uspehe i to u Španiji na engleskom koledžu "Baleares international school", gde je pohađala nastavu na španskom i engleskom jeziku i bila đak generacije.

Foto: Tanjug/BIA/Ana Genić

Pravni fakultet u Beogradu završila je u roku u 21. godini kao bila najmlađi diplomirani student. Zvanje diplomirani pravnik master stekla je na fakultetu u Novom Sadu. Bavila se avokaturom u svojoj adokatskoj kanceraliji, a bila je zaposlena i u u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA), najpre u upravi za međunarodnu saradnju pa zatim u Upravi za ljudske resurse, sistemsko pravne, imovinske i stambene poslove na mestu načelnika odeljenja za sistemsko pravne, normativne, imovinsko pravne i stambene odnose. Postala je potom šef kabineta direktora Bezbednosno-informativne agencije, pa dobila funkciju njenog specijalnog savetnika. Udata je i majka je dvoje malelotne dece.

Gordana Čomić: visokoj funkcionerki DS novi resor

Vlada je dobila Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, a njime će upravljati Gordana Čomić, jedno do politički najpoznatijih imena među ministrima. Rođena 1958. godine u Novom Sadu. Diplomirana je fizičarka, radila je kao asistentkinja na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Njen dolazak na mesto ministarke u novoj Vladi najavljuje se uz isticanje da je ranije bila visoka funkcionerka DS. Gordana je devedesetih bila članica Gradskog odbora DS Novi Sad (1992), portparolka Gradskog odbora i Pokrajinskog odbora DS za Vojvodinu. Bila je i potpredsednica u više navrata, predsednica Foruma žena i članica Predsedništva Demokratske stranke. U ovoj partiji obavljala je i funkciju generalne sekretarke.Za njenu političku karijeru važno je i to da je bila narodna poslanica u Skupštini AP Vojvodina i u Skupštini Srbije u više mandata, kao i da je obavljala fukciju potpredsednice Parlamenta. Majka je četvoro dece.

Foto: Tanjug/UDS

Maja Gojković: predsednica Skupštine pa ministarka kulture

Ministarka kulture u novoj Vladi postaće Maja Gojković. I laički poznavaoci domaće političke scene upućeni su u najvažnije detalje njene biografije, zahvaljujući njenom višedecenijskom bavljenju politike. Maja Gojković rođena je 1963. godine u Novom Sadu, u rodnom gradu diplomirala je na Pravnom fakultetu 1987. a dve godine kasnije položila je pravosudni ispit. Bila je prva žena gradonačelnik Novog Sada, pobedivši na lokalnim izborima 2004. godine. Ima iskustva i na ministarskoj poziciji jer je funkciju ministra bez portfelja obavljala od 1998. do 1999. godine. Bila je potpredsednica Vlade SR Jugoslavije do 2000. Obavljala je funkciju predsednika Narodne Skupštine Srbije, sa ove pozicije odlazi na mesto ministarke kulture. U parlamentarnom životu aktivna je od 1992. godine: bila je poslanik u Skupštini AP Vojvodina, Skupštini Srbije, kao i u Skupštini SRJ.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Jadranka Joksimović: nastavlja da upravlja Ministarstvom za evropske integracije

Jadranka Joksimović je 2017. preuzela funkciju ministarke za evropske integracije u Vladi premijerke Ane Brnabić. Tri godine kasnije poveren joj je isti važan zadatak.Rođena je 1978. u Beogradu gde je završila 16. Gimnaziju. Diplomu Fakulteta političkih nauka dobila je 2003. godine (smer međunarodni odnosi), a diplomu mastera na Fakultetu za ekonomiju i političke nauke na Univerzitetu "ALFA" 2011/12. godine. Tokom studiranja na FPN-u, gde danas pohađa doktorske studije, bila je stipendista Ambasade Kraljevine Norveške i Fonda za talente Vlade "Za najtalentovanije studente u Srbiji".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Jadranka Joksimović je jedan od potpisnika - osnivača Srpske napredne stranke, član je njenog GO i Predsedništva, a obavlja i dužnost njenog internacionalnog sekretara. Bila je stručni saradnik poslaničke grupe "Napred, Srbijo" u Skupštini čiji je poslanik postala pre osam godina. U parlamentu je radila i kao predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti i u Odboru za evropske integracije.Od aprila 2014. do avgusta 2016. godine bila je ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije, a ova funkcija dodeljena joj je i u Vladi Aleksandra Vučića, formiranoj u avgustu 2016. Kada je o stilu Jadranke Joskimović reč, ni ona se ne libi da eksperimentiše sa upadljivim desenima i asesoarom.

#Vlada

#žene