AKTUELNO

Postoje ozbiljne sumnje da su poslednje pretnje Srbiji prekrajanjem granica i stvaranjem "velike Albanije", a koje su sinhronizovano stizale iz Tirane, Prištine i Preševa pripremane u Ankari i sprovedene pod "dirigentskom palicom" turskih obavestajnih službi, pišu "Večernje novosti".

Kako navodi list, do ovih informacija došle su naše bezbednosne strukture, a prema njihovim operativnim podacima, ofanzivni nastup turskih obavestajnih struktura ide preko Prištine i to kroz dve ključne poluge.

Foto: Tanjug

Prvi kanal komunikacije i uticaja ostvaruje se preko turske investicione Agencije za saradnju i koordinaciju programa u Srbiji - TIKA koja je uglavnom usmerena na delovanje u Raškoj oblasti, ali je prisutna i u opstinama u Preševskoj kotlini.

Druga poluga delovanja su intenzivni sastanci turskih bezbednjaka sa albanskim liderima u Presevu i Bujanovscu, ali i na KiM, navode Novosti.

Kako piše list, sve ove operacije odvijaju se preko turskog obavestajnog punkta u Prištini kako bi njihov subverzivni rad ostao što dalje od očiju srpskih bezbednosnih službi.

Kako navode Novosti, ove informacije ukazuju na skrivene aspiracije Turske da od dela teritorije Balkana stvori jako uporište.

Foto: Beta

Sagovornici "Srpskog telegrafa", takođe, smatraju da iza ratnohuškačkih izjava albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija o stvaranju "velike Albanije" stoje strane službe, a kažu da na ovim prostorima pored turske rade i druge tajne službe.

Bivši šef specijalnog odeljenja DB Božidar Spasić kaze da je sigurno "upletena" britanska MI6, nemačka BND, koja o Kosovu zna kako kaže, više od naših službi, a da poseban interes ima turska koja već poseduje razgranatu mrežu obaveštajaca u regionu posebno u BiH i na Kosovu. Prema njegovim rečima, tu su i sluzbe Irana i Saudijske Arabije, a dodaje da ne treba olako otpisati ni americku CIA.

Analiticar Branko Radun tvrdi za Telgraf da mnoge sluzbe i agenture štite albanski faktor na Balkanu, a da su najaktivnije britanske, nemacke i turske sluzbe.

#Edi Rama

#Hašim Tači

#Turska

'