AKTUELNO

Dijalog o Kosovu i Metohiji mogao bi da upadne u ćorsokak ukoliko EU ne primora Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština (ZSO) i ispuni ranije dogovorene obaveze, ocenjuju analitičari i navode da će, u suprotnom, Briselski sporazum ostati samo forma za dijalog bez ozbiljnije perspektive za postizanje održivog rešenja.

Delegacija Beograda insistirala je na jučerašnjem sastanku u Briselu na ZSO kao prvoj temi razgovora, što je naišlo na protivljenje predstavnika Prištine, a analitičar Nemanja Starović ističe da, ukoliko EU i dalje bude samo primala k znanju ponovljene izjave prištinskih zvaničnika da nemaju nameru da ispune obaveze preuzete pre sedam i po godina, nema nijednog razloga da Beograd preuzima nove obaveze, a bez bilo kakve perspektive da ono što je ranije dogovoreno bude sprovedeno.

Starović ocenjuje da će naredna runda političkog dijaloga u Briselu, koja se očekuje u narednih desetak dana, biti prekretnica posle čega će se, kaže, znati kakvi su stvarni dometi Briselskog procesa.

''To će u najvećoj meri zavisiti od toga da li će evropska spoljnopolitička služba odlučiti da i dalje ima ulogu običnog medijatora, bez ikakve odgovornosti za sprovođenje dogovorenih sporazuma, ili će se postaviti kao svojevrsni garant i upotrebiti neki od mehanizama kojima bi mogla da obezbedi sprovođenje postignutih sporazuma'', kaže Starović za Tanjug.

Utisak je, dodaje, da će se suštinske političke teme vezane za odnos Beograda i Prištine preseliti na paralelni kolosek pregovora koji se vodi u Vašingtonu, a na izvesnost takvog ishoda, kaže on, ukazuje i to što je, prema navodima medija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio da za novog ambasadora u prestonici SAD postavi Marka Djurića.

Suzana Grubjesić iz Centra za spoljnu politiku smatra da EU ne sme da dozvoli da Priština uslovljava Beograd formiranjem ZSO posle postizanja finalnog sporazuma.

Grubješić upozorava da dijalog zbog toga može da ''upadne u ćorsokak'' i naglašava da je za Srbiju neprihvatljiv zahtev o formiranju ZSO posle priznjanja nezavisnosti ističući da je Briselski sporazum obavezujući kako za Beograd i Prištinu, tako i za EU.

''Formiranje ZSO je od zajedničkog interesa za sve tri strane i treba da bude u skladu sa potpisanim Briselskim sporazumom iz 2013. i 2015.godine, ratifikovanim od strane kosovske skupštine'', navodi Grubješić za Tanjug.

Đurić je posle sastanka rekao da očekuje snažne poruke od svih članica EU kao pritisak na Prištinu da formira ZSO, a prema rečima Grubješić za sada nema jasnih signala da će se to i dogoditi.

''Samo ritualna ponavljanja da je ZSO međunarodna obaveza koju Priština treba da ispuni'', primećuje Grubješić.

#Brisel

#Dijalog