AKTUELNO

Čović podseća da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo sedam i po godina, a da prištinska strana nije ispunila nijednu obavezu. Sprovođenjem ovog sporazuma, EU i Priština mogle bi da dobiju kredibilitet.

Delegacija Beograda, na čelu sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem, danas u Briselu nastavlja tehničko-ekspertske razgovore o normalizaciji odnosa sa Prištinom, a govoreći o izjavi Avdulaha Hotija da neće biti rasprave o Zajedinici srpskih opština, jer je to završeno pitanje, Nebojša Čović, bivši potpredsednik Vlade i nekadašnji šef Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju, ironično je prokomentarisao da je Hoti "intelektualna gromada".

Foto: TV Pink Printscreen

- Hoti je inače intelektualna gromada... Ali ovaj moj drug Miroslav (Lajčak) je interesantan i ima alhemičarske pristupe, poput, „hajte da potpišemo neki papir i od sutra ujutru sve bude drugačije“. To su proverene gluposti! Mi potpisujemo takve papiriće od 2000. godine naovamo, potpusujemo razne sporazume i dosad ih je bio 48, sa ovim u Vašingtonu 49. Nijedan od potpisanih sporazuma nije sproveden – podseća Čović.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je situacija jasna: Briselski sporazum potpisan je pre sedam godina, albanska strana nije ispunila nijednu obavezu, a garant za sprovođenje dogovorenog je međunarodna zajednica, u ovom slučaju Evropska unija.

- Dakle, kredibilitet pregovarača i onih koji se sreću na ovom ili onom nivou ne postoji! Oni moraju da dokažu kredibilitet tako što će sprovesti sporazum. Znate, Briselskim sporazumom Srbija nije napravila malu žrtvu, stezali su nam kragnu godinama oko tzv. paralelnih institucija. Srbija je, dakle, napravila iskorak i pokazala dobru volju, ali to, izgleda, nije bilo dovoljno – kaže Čović za Pink.

#Nebojša Čović

#Novo jutro

#evropska unija