AKTUELNO

Ponovnim prebrojavanjem glasačkih listića iz dva sporna biračka mesta u Novom Pazaru, pokazalo se da su sporna svega četiri glasa.

Na jučerašnjoj sednci RIK-a, kada su ponovo prebrojani sporni glasački listići sa biračkih mesta 27 i 85 u Novom Pazaru, pokazalo se da su sporna samo četiri glasa, a ne 793 koliko je dan ranije objavio izborni štab predsedničkog kandidata Saše Jankovića.

Javno brojanje určinjeno je nakon pozvia lidera SNS-a, Aleksandra Vučića, a brojanju su prisustvovali i novinari.

Vladimir Dimitrijević predsednik RIK-a gostujući u Jutarnjem program Pink televizije je rekao RIK na sve optužbe reaguje argumentima i činjenicama.

- Zbog tvrdnji iz izbornog štaba Saše Jankovića naložio sam da se izvrši javno prebrojavanje glasova na ova dva biračka mesta. Mi nismo imali vremena da održimo konferenciju za novinare. Istovremeno se pojavila i molba Aleksandra Vučića da se ti glasovi prebroje – rekao je Dimitrijević, dodajući da je noć pre javnog prebrojavanja glasova, predstavnici Saše Janovića takođe su imali uvid u te vreće sa glasačkim listićima.

Foto: Printscreen

- Zbog toga su vreće bile zapečaćene crvenim zavojnicama – objašnjava on.

- Imali smo 8.396 biračkih mesta na ovim izborima. Aleksandar Vučić je mogao da ima do 5 posmatrača na svakom biračkom mestu, opozicija je mogla da ima do 23. Nakon završetka izbora svako od njih ima pravo da broji glasačke listiće, i da ukaže na nepravilnosti – podvlači Dimitrijević.

- Meni lično nije logično da se pred njih 23 utvrdi da ima više glasova od upisanih. Da se nešto dogodilo biće podnete krivične prijave protiv članova koji su bili na tom bričakom mestu. Međutim, utvrdilo se da je sve to bila laž – objašnajva on i dodaje da će grad Novi Pazar najverovatnije da podnese krivične prijave protiv Saše Jankovića.

- Ne želim da ulazim u njihove motive, ali činenica je da su uneli paniku kod građana i urušili legitimet samog izbornog procesa – podvlači on.

#Izbori

#Novi Pazar

#Predsednički izbori

#Republička izborna komisija

#Saša Janković

'