AKTUELNO

Američki senator Džon Mekejn doputovao je danas u Beograd gde je sa premijerom Vučićem razgovarao o važnim bilateralnim pitanjima.

Američki senator Džon Mekejn doputovao je danas u Beograd, gde će sastao sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Sastanak je održan u Vili Mir u 13 sati.

Foto: Tanjug

- Pričali smo o ni malo lakoj i kompleksnoj situaciji u regionu. Mi ćemo morati da uložimo mnogo snage u nastavku očuvanja mira. Moramo da gradimo odnose sa Makedonijom, Crnom Gorom, Albanijom … to je značajno za ceo region - rekao je Vučić nakon sastanka, zahvalivši na brizi za ceo Zapadni Balkan.

Vučić je Mekejnu zahvalio premijeru što je, kako je rekao, najčešće prisutan američki senator u ovom regionu, i što mu nije teško da čuje i stvari koje možda ne želi. Mekejn je premijeru čestitao na pobedi na predsedničkim izborima, i obećao svu moguću podršku Srbviji na njenom evropskom putu.

Foto: Tanjug

Predsedniku vlade Mekejn je izrazio zahvalnost na ulozi Srbije u koaliciji koja se bori protiv ID, te zbog toga što je Srbija jedan od najaktivnih partnera SAD u mešovitim vežbama.

Jedna od glavnih tema ovog sastanka bila  je položaj Srbije i Kosova. - Ključna tema našeg razgovora je očuvanje mira i stabinosti na celom Balkanu - istakao je premijer Vučić.

Foto: Tanjug

- Upoznao sam senatora sa situacijom u regionu. Rekao sam da ćemo kao zemlja mnogo snage uložiti u očuvanje mira, govorio sam o našoj inicijativi da se nastavi dijalog s Albancima u Briselu, te da ćemo pozitivno uticati na stanje u regionu, jer to je za nas od izuzetnog značaja - rekao je Vučić na pres konferenciji.

Foto: Tanjug

Mekejn se na početku obraćanja osvrnuo na pogibiju dvojice pilota, koja se dogodila prošlog petka.

- Moje misli i molitve su na strani porodice dva srpska pilota koji su tragično poginuli prošlog petka. Ja sam bio pilot, i osećam veliko saučešće. Takođe,  zahvalan sam što sam u Beogradu, gde sam čestitao Vučiću i na pobedi na izborima koji su se nedavno održali - istakao je on, i dodao da je njegova poruka jednostavana a to je podrška SAD Evropi koja je "čelično snažna".

- Ovde bih istakao i to da Srbija igra vitalnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti u regionu. Tokom moje poste, čestitao sam Vučiću na njegovoj težnji da Srbiju izvede na pravi put. Siguran sam da će Srbija uskoro biti deo EU - dodao je.

#Aleksandar Vučić

#Beograd

#Džon Mekejn

#Premijer

'