AKTUELNO

Pozitivan signal za poboljšanje položaja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i njenih vernika dolazi iz Brisela u vidu Deklaracije o novom zakonu o verskim manjinama u Crnoj Gori – izjavio je Aleksandar Đurđev, predsednik Srpske lige (SL).

Đurđev kaže da je nju doneo Evropski hrišćanski politički pokret, kao krovna organizacija, koja okuplja veliki broj političkih partija iz više evropskih zemalja i koja ima četiri poslanika u Evropskom Parlamentu, sve sa ciljem da se zaštiti imovina SPC i da se ukaže na sporni crnogorski Zakon o slobodi veroispovesti.

Pomenuta Deklaracija, koja je obnarodovana 3. juna 2020. u Briselu podseća da je Skupština Crne Gore 27. decembra 2019. godine usvojila sporni zakon, pri čemu Evropski hrišćanski politički pokret upozorava evropsku političku javnost da, ukoliko se ne dostave jasni dokazi o vlasništvu nad hramovima i nepokretnostima starijim od 1918. godine, da će crnogorska država protivpravno nacionalizovati imovinu Srpske pravoslavne crkve – ističe Đurđev.

Zbor svega navedenog, poslanici Evropskog hrišćanskog političkog pokreta u Evropskom Parlamentu pozivaju Vladu Crne Gore da se pridržava i provodi preporuke Venecijanske komisije, posebno u pogledu upotrebe crkvene imovine i registracije vjerskih zajednica, kao i da, ako je potrebna izmena postojećeg Zakona, crnogorska vlada to učini poštujući adekvatan i transparentan proces konsultacija sa svim zainteresovanim akterima, bez pokazivanja bilo kakve pristrasnosti – zaključuje Đurđev.

#Aleksandar Đurđev