AKTUELNO

Kriza izazvana pandemijom Kovida 19 pokazala je koliko je važno da region sarađuje, jer virus ne poznaje granice, stepen ekonomskog razvoja ili druge razlike, poručio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ponovio da je Srbija spemna za dalje angažovanje u regionu radi učvršćivanja ekonomskih veza i jačanja zajedničkog tržišta.

Dačić je to rekao na video konferenciji ministara spoljnih poslova Zapadnog Balkana i ministara spoljnih poslova članica EU koje su neposredni susedi regiona - Grčka, Bugarska, Rumunija, Hrvatska, Slovenija, koji je održan na inicijativu šefova diplomatija Grčke i Severne Makedonije - Nikosa Dendijasa i Nikole Dimitrova.

Ministri su razmatrali kako uspešno doprineti, kroz zajedničku saradnju, narednim fazama suočavanja sa socio-ekonomskim posledicama pandemije.

Dačić je pozdravio odluku o uspostavljanju tzv. "Zelenih koridora" u regionu, što je omogućilo da se tokom krize medicinska oprema i osnovne životne namirnice neometano transportuju kroz region, bez zastoja na graničnim i administrativnim prelazima.

Dačić je rekao i da je Srbija preduzela konkretne korake ka postepenom otvaranju granica, uz poštovanje epidemioloških preporuka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

On je podsetio da Srbija od 1. juna otvara granice za državljane Albanije, BiH, Crne Gore i Severne Makedonije, što je, kaže, takođe u duhu jačanja poverenja i saradnje u regionu.

"Očekujemo da će i ostali partneri iz ovog dela Evrope, poštujući savete eksperata, krenuti u ublažavanje mera i postepeno otvaranje granica", naveo je Dačić.

Šef srpske diplomatije je istakao i da, bez obzira na trenutne okolnosti, Srbija nije izgubila iz vida značaj evropskog puta i sveobuhvatne reforme društva.

"Nastavljamo da radimo na realizaciji naših ciljeva i nadamo se da će, u skladu sa tim, uskoro biti otvorena i nova pregovaračka poglavlja sa Srbijom", zaključio je ministar Dačić.

#Ivica Dačić

#koronavirus

#region

<
'