AKTUELNO

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je da će poslanici na današnjem zasedanju biti potpuno bezbedni, ocenivši da će se pojaviti poslanici koji smatraju da je parlament pravo mesto za debatu.

„Na jako dobar način smo ovu sednicu organizovali tehnički i svako mora da prođe korz određenu proceduru – meri se temperatura, poslanici uzimaju rukavice i masku, a zatim ulaze u salu gde su sedišta ograđena vizirima – navela je Gojković za Pink.rs

Ona je dodala da će biti poštovano i mera koja se odnosi na odstojanje među ljudima.

Prema njenim rečima, poslanci će diskutovati i izjašnjavati se o uvođenju vanrednog stanja u Srbiji i o svim uredbama koje je Vlada Srbije donela do sada.

Očekujem da će rasprava biti ozbiljna i da će poslanici odgovorno i primereno ponašati u odnosu na situaciju u kojoj se nalazi Srbija i građani.

"Očigledno da se neće pojaviti svi poslanici, pojaviće se poslanici koji smatraju da je Skupština Srbije pravo mesto za debatu, a oni koji biraju ulicu, biraju lagodniji način bavljenja politikom jer danas je lako i neodgovorno pozivati ljude da se suprotstavljaju državi i merama koje je struka odredila u cilju da budu spašeni životi. Demokratija je svima važna, ali kada pogledate šta se dešava u celom svetu i da Srbija nije ništa kriva, odna se prvo bira život, pa sve ostalo“, navela je Gojković.

Kako je dodala, pozivanje da se ne dolazi u parlament, vrištanje i lupanje u šerpe na ulicama protiv Vučića, Vlade Srbije, doktora, medicinskih sestara koje svoje živote daju za živote drugih ljudi je lagodno jer odgovornost za sve je na onima koji vode državu.

„Odlučili smo da se ne bavimo prizemnom dnevnom politikom dok se borimo za živote građana naše države. Epidemija se stišava, ali ne možemo da se zavaravamo da se virus otišao iz srbije pa da imamo vreme za šerpe i lonce“, navela je Gojković.

Ona je ukazala da u drugim zemljama niko nikoga ne optužuje za to što se pojavila korona, niko ne protestuje na ulici zato što im se vlast i vlada i stručnjaci zalažu da se sačuvaju, ljudski životi, a da se ove godine odreknemo ćevapčića i roštilja.

„Možete da zamislite kako meni koja sam u ovim danima izgubila najbliže deluju Dragan Đilas i Boško Obradović i drugi stoje ispred Skupštine Srbije i pozivaju svoje pristalice da udaraju šerpama i loncima kako bi zamaglili fantastičan aplauz koji imamo svako veče u osam sati kao podrška lekarima i medicinskim sestrama. Iz ličnog primera znam koliko su požrtvovani , koliko im je teško, a sa druge strane koliko je odgovorno ponašati se u skladu sa njihovim merama, bez obzira koliko to boli i koliko nisam mogla da viđam majku u tim poslednjim trenucima njenog života“, kazala je Gojković.

Predsednica skupštine kaže da ne postoji parlament koji zaseda u punom kapacitetu od 250 poslanika.

"I po tome ćemo i po dobroj organizovanosti biti jedni od manjeg broja zemalja", kazala je Gojković, napomenuvši da su se parlamenti širom sveta "dovijali" da održe svoj rad, da zasedaju onlajn kolegijumi, a da to u Srbiji po Skupštinskom poslovniku nije moguće i dodala da bi to svakako izazvalo "negodovanje ovih koji sve zameraju Srbiji, a ništa svojim zemljama".

Govoreći o predlogu dela opozicije da se izbori koji su odloženi zbog pandemije korona virusa održe na jesen, Gojković je kazala da to Ustav Srbije ne dozvoljava jer je potrebno produžiti vanredno stanje za još 90 dana.

#Maja Gojković

<
'