AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas pre podne sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije.

Na sastanku sa predsednikom Srbije, u Palati Srbija, su šef Delagcije EU u Srbiji Sem Fabrici i diplomatski predstavnici Kipra, Mađarske, Švedske, Bugarske, Austrije, Španije, Slovačke, Grčke, Finske, Portugalije, Holandnije, Hrvatske, Slovenije, Belgije, Rmunije, Nemačke, Francuske, Češke, Italije.

Foto: Instagram.com/buducnostsrbijeav

Sastanku, prema najavi, prisustvuju i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, te ministri zdravlja, Zlatibor Lončar i finansija, Siniša Mali.

Nakon sastanka, Vučić i Fabrici će se obratiti javnosti. Sastanak sa ambasadorima zemalja EU predsednik je sam juče najavio, kada je govorio o finansijskoj pomoći Unije Srbiji.

Vučić je ukazao da su se za pomoć EU, preko MMF, prijavile zemlje koje imaju značajne poremećaje u platno bilansnom sistemu, u koje Srbija ne spada.

Činjenica da Srbija nije tražila pomoć iz tog paketa EU od 3 milijarde evra u vidu kratkoročnih pozajmica preko MMF u delu javnosti je stvorila utisak da su odnosi Srbije i EU zategnuti, u okolnostima u kojima u Briselu nije dobro primljeno eksplicitno ukazivanje predsednika Srbije na činjenicu da je EU kasnila u pomoći po izbijanju pandemmije virusa korona, iako su sa takvim stavom izašle i neke zemlje članice Evropske unije.

Predsednik Vučić je juče ponovo da Srbija strateški ostaje na EU putu.

#Aleksandar Vučić

#Sastanak

#Sem Fabrici

#ambasadori

<
'