AKTUELNO

Specijalni izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslav Lajčak, rekao je sinoć da ne postoji rok za postizanje dogovora između Prištine i Beograda, ali napominje da će put pregovora biti presudan za ulazak u EU.

"Definitivno da, jer ishod razgovora, kao što znamo, mora da bude pravno obavezujući sporazum, koji će rešiti sva pitanja jednom zauvek, ali u skladu sa međunarodnim pravom i pravnom tekovinom Evropske unije. Sporazum bi trebalo da podrže države članice Evropske unije i zemlje regiona", ukazao je sinoć Lajčak u emisiji "Rubikon" na televiziji Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima, glavna svrha ovog sporazuma nije samo poboljšati odnose između Beograda i Prištine, već pomoći obe strane na putu ka EU i što je najvažnije, poboljšati život građana.

Na pitanje da li je realno očekivati da će konačni sporazum između Beograda i Prištine biti postignut do marta sledeće godine, istakao je da nije bitna vremenska odrednica, već kvalitet sporazuma.

"Imam dovoljno iskustva da ne postavljam rokove. Važno je ne gubiti vreme, započeti s radom čim se stvore uslovi, bez odlaganja. Ništa nam neće pomoći ako sad postavimo veštački datum. To nije pomoglo nikada", rekao je Lajčak, a preneo Kosovo Onlajn.

Specijalni izvestilac EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, govorio je i o neslaganjima kosovskog predsednika Hašima Tačija i smenjenog premijera Aljbina Kurtija u pogledu zastupljenosti Prištine u dijalogu.

Lajčak je naveo da on ne odlučuje ko će predstavljati Prištinu u dijalogu sa Beogradom, ali i dodao da će sarađivati sa svima koji su deo pregovaračkog tima.

"Kao što sam rekao, u svakodnevnom sam kontaktu sa svojim partnerima i još smo pod ograničenjima zbog pandemije, tako da ne mislim da to usporava situaciju. Ali, dozvolite mi da budem sasvim jasan, nije na meni da odlučim ko će predstavljati Kosovo", poručio je Lajčak.

Povodom Kurtijevih sumnji da postoji gotov tajni sporazum između Beograda i Prištine, Lajčak je rekao da nikada nije video, niti čuo, za takav sporazum.

"Ne želim da nagađam, nikad to ne radim. Nisam video takav sporazum i niko mi nije rekao da postoji takav sporazum. Radim sa činjenicama, pred nama je jasna agenda, imamo dijalog, znamo šta nam je cilj, pa spekulacije prepuštam drugima", poručio je on.

Lajčak je naglasio da zastupa EU i da politika Slovačke, zemlje iz koje dolazi, neće uticati na njegov novi posao.

"Hteo bih da kažem da nije važno odakle dolazim, jer zastupam Evropsku uniju, a to znači da zastupam stavove 27 zemalja članica Evropske unije. Ne zastupam ili nemam pravo da zastupam određenu državu, pa bih umesto da se fokusiramo na to odakle dolazim, predložio da gledate moj rad", zaključio je Lajčak.

#Beograd

#Dijalog

#Miroslav Lajčak

#Priština

<
'