AKTUELNO

"Verujemo da tarife štete ljudima na Kosovu, usporavaju regionalnu saradnju u borbi protiv koronavirusa i ometaju ekonomski rast", navodi se u saopštenju.

U zajedničkoj izjavi specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela, ambasadora Amerike na tzv. Kosovu Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera, navodi se da oni i dalje pozivaju Prištinu da u potpunosti ukine tarife na robu koja dolazi iz centralne Srbije. 

- Verujemo da tarife štete ljudima na Kosovu, usporavaju regionalnu saradnju u borbi protiv koronavirusa, uključujući odlaganje unosa potrebne opreme na Kosovo i ometaju ekonomski rast - navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ističu da ne postoji nikakav tajni plan razmene teritorija između Beograda i Prištine, kao što se spekuliše, a Grenel o takvom planu, kako se dodaje, nikada nije raspravljao, niti ga je video. 

- Fokus američke vlade na podržavanju dugoročnih sporazuma o povratku vazdušnih, železničkih i putnih veza ima za cilj da poboljša ekonomsku situaciju i stvori ekonomski zamah. Verujemo da će taj zamah dati novu energiju dijaloškom procesu koji bi vodio uzajamnom priznavanju - navodi se u saopštenju. 

#Filip Kosnet

#Metju Palmer

#Ričard Grenel

'