AKTUELNO

Prošle godine podneto 15 prijava za prikrivanje imovine.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić izjavila je da je to veći broj prijava nego što je podneto u 2014.

Ona je za Večernje novosti navela i da je Agencija podnela drugim organima 19 izveštaja, zbog sumnje da su funkcioneri izvršili krivična dela za koja se goni po službenoj dužnosti.

- Prijave su uglavnom podnosili građani koje pogađa neodgovornost onih koji su dužni da funkcije obavljaju u javnom interesu. A bilo je i prijava izmedju političkih protivnika. Oni koji su ranije dobili odluke Agencije o povredi zakona ukazivali su da zakon krše njihovi politički rivali - kazala je Babić.

Prema njenim rečima, do 29. decembra podneta su četiri optužna predloga tužilaštva, u tri slučaja je odloženo gonjenje a u ostalim se prikupljaju dokazi.

- U vezi sa sukobom interesa, ne možemo biti u potpunosti zadovoljni jer najveći broj odluka prekršajnih sudova dobijamo pred istek roka zastarelosti. Nismo zadovoljni ni visinom kazni jer je polovina ispod zakonskog minimuma - navela je direktorka Agencije.

Ona je dodala da je sa Ministarstvom pravde "u najvećoj meri" postignuta saglasnost u vezi s nacrtom zakona kojim će biti povećana ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije.

Autor: G.N.

'