AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da je ovo izuzetno teška i ozbiljna situacija i da je jako važno što imamo jedinstveno vođenje i upozorava da ćemo, ako se ponašamo kao da se ništa ne dešava, doživeti katastrofu.

-Boriti se protiv neprijatelja koga ne možete da privedete i zaustavite na granici, izbacite iz zemlje I zabranite mu ulaz. Koronavirus nam se dešava prvi put, niko ne zna kako to izgleda kada imate zarazu ove magnitude...Velika je stvar što se naš sistem tako brzo prilagođava. Jako je važno što imamo jedinstveno vođenje i predsednika Aleksandra Vučića koji je u stanju da nas sve okupi i da ceo sistem funkcioniše – istakao je Vulin.

On je naglasio da to neće imati uspeha, ako građani ne shvate da se radi o njima.

Ministar je rekao da vojska I policija prvoupozoravaju građane. 

- Vaše je pravo da ugrozite sebe, sami ste odgovorni prema svom životu, ali ste odgovorni prema život svog komšije i unučeta. Ovo je borba za naše roditelje, hoćemo da im sačuvamo živote. Hoću da se moji roditeji još dugo igraju sa unucima, hoću da svako ima tu privilegiju – naglasio je Vulin.

Kako je dodao, Srbi u ovakvim situacijama uvek pokažu najlepše lice.

-Pričali smo o jazu u godinama, a sada se veliki broj mladih prijavio da volontira I pomoć najstarijima – dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, svi potezi se povlače kako kaže struka, pomoć je svima obezbeđena, a ovo je ekonomski veliki udar za državu.

- Vojska postoji da bi branila zemlju. Nekada je branimo od spoljne agresije, nekada učestvujete u mirovnim misijama, a nekada pomažete civilnim vlastima – rekao je Vulin.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, Vojska Srbije uradila procenu rizika i onda smo vrhovnom komandantu dostavili stav da smatramo da treba uvesti vanredno stanje i taj stav je prihvaćen.

- Vanredno stanje traje koliko je potrebno. Ne uvodi se zbog jedne incidentne situacije. Uvedeno je zato što imamo pandemiju koronavirusa i zato što je potrebno zaštiti građane i smanjiti zarazu – istakao je Vulin.

Da nema vanrednog stanja, napomenuo je, vojska ne bi mogla da kontroliše situaciju u bolnicama I patrolira ulicama, da uspostavlja karantine, da se nalazi na granicama, ne bi mogli da uvedemo policijski čas…

Ministar je istakao da se predsednik svakodnevno bavi koronavirusom i Srbija može da bude ponosna na njega.

- Njegov govor o stanju u svetu, o tome kako se EU ponela prema nama je nešto što je preneto ne samo u Kini, nego u celom svetu. I iz celog sveta nam stiže podrška da konačno jedna mala zemlja ima hrabrosti da kaže istinu I da preduzme sve što je potrebno u borbi protiv pandemije. Zemlje EU su pokazale da brinu samo o sebi - naglasio je Vulin.

Razumno bi bilo čekivati da će sve zemlje koje su status pregovarača da će dobiti jedan status u kojem će moći da kupe sredstva koja su potrebna, poput respiratora. Nismo tražili pomoć

- Vučićev govor se svuda u svetu citira. Rekao je istinu, a ljudi vole kada neko ima hrabrosti da kaže istinu. Ne možemo da ne budemo zahvalni Kini i predsedniku Si Đinpingu koji ima lično prijateljstvo sa predsednikom Srbije. Kod njih je lični odnos beskrajno važan. Ako Vučić kaže za Sija da je njegov brat on to ne kaže slučajno, niti Si prihvata takvu formulaciju, ako ne misli da je tako – naveo je Vulin.

On je dodao da Kini pišu I druge zemlje, ali da su oni izabrali  da pomognu nama.      

Kina može da bira prijatelje i ima razloga zašto bira Srbiju

#Aleksandar Vulin

'